Mark Rutte preia mandatul de secretar general al NATO, după 10 ani în care alianța a fost condusă de Jens Stoltenberg
Full Article 2 minutes read

Mark Rutte preia mandatul de secretar general al NATO, după 10 ani în care alianța a fost condusă de Jens Stoltenberg

Olandezul Mark Rutte preia astăzi mandatul de secretar general al NATO, după zece ani în care alianța a fost condusă de Jens Stoltenberg. Stoltenberg și Rutte se vor întâlni azi cu ambasadorii blocului în cadrul Consiliul Atlanticului de Nord pentru numirea oficială a fostului prim-ministru olandez drept șef al alianței, scrie Reuters.

Există, de asemenea, îngrijorări în rândul membrilor blocului cu privire la alegerile prezidențiale din SUA, care vor avea loc în noiembrie. Având în vedere că SUA este cel mai puternic membru al NATO, o victorie pentru fostul președinte Donald Trump ar putea zgudui alianța, așa cum s-a întâmplat și în primul mandat al lui Trump, când a făcut presiuni asupra membrilor să crească cheltuielile pentru apărare și când a pus la îndoială principiul de bază al securității reciproce al blocului.

Oficialii și diplomații NATO se așteaptă ca Rutte să mențină prioritățile lui Stoltenberg în cadrul alianței: să mențină sprijinul pentru Ucraina, să încurajeze aliații să cheltuiască mai mult pentru apărare și să implice SUA în securitatea europeană.

Al doilea cel mai longeviv secretar general din istoria NATO, Jens Stoltenberg a condus Alianța din 2014, de-a lungul a zece ani marcați de tensiuni internaționale. Fostul prim-ministru norvegian a preluat mandatul la scurt timp după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014. În anii următori a condus organizația în timpul mai multor atacuri teroriste, pandemia de COVID-19, invadarea Ucrainei de către Rusia. De asemenea, pe timpul mandatului său, în NATO au intrat patru noi membri (Muntenegru, Macedonia de Nord, Finlanda și Suedia).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: