Marșuri, curse auto, concerte… Cum va fi sărbătorită ziua de 9 mai la Chișinău, Bălți și Comrat 
Full Article 3 minutes read

Marșuri, curse auto, concerte… Cum va fi sărbătorită ziua de 9 mai la Chișinău, Bălți și Comrat 

În acest an, Ziua Victoriei în Moldova, ca și în alte țări, va fi sărbătorită pe fundalul războiului din Ucraina. Președintele Maia Sandu  a propus ca de 9 mai „să fie marcată pacea” și să fie comemorați cei căzuți în al Doilea Război Mondial. NM comunică ce acțiuni și evenimente vor avea loc pe 9 mai la Chișinău, Bălți, Comrat, Ceadîr-Lunga și Tiraspol. 

Chișinău

În capitală, evenimentele dedicate Zilei Victoriei vor începe în seara zilei de 8 mai. La monumentul Eroului Comsomolist de pe bulevardul Grigore Vieru, de la ora 21:00 se vor aprinde „1418 lumânări în memoria fiecărei zile a Marelui Război Patriotic”. Acțiunea este organizată anual de tineretul Partidului Comuniștilor.

Pe 9 mai, la Chișinău, va avea loc marșul „Regimentul nemuritor” și o cursă auto. Adunarea manifestanților va avea loc la ora 09:30, în Piața Marii Adunări Naționale. Coloana de oameni va merge prin centrul orașului până la memorialul „Eternitate”. Organizatorul marșului este Comitetul Național de Coordonare „Pobeda”. Startul cursei auto este programat pentru ora 12:00, tot din Piața Marii Adunări Naționale.

Bălți

La Bălți, la fel, va fi organizată o cursă auto cu ocazia Zilei Victoriei. Dar nu pe 9 mai, ci pe 8. Potrivit deputatului socialist, Alexandr Nesterovschi, cursa va începe la ora 12:00 de la monumentul „Ospitalității”. În seara aceleiași zile, în centrul orașului va avea loc un concert.

Pe 9 mai, la ora 10:00, va fi organizat un marș de la Primăria orașului până la Memorialul Gloriei Militare, unde vor fi depuse flori și vor fi omagiați veteranii. Evenimentul este organizat de Primăria municipiului Bălți, a declarat pentru NM primarul Nicolai Grigorișin.

Comrat

Primarul Comratului Serghei Anastasov a declarat pentru NM că pentru 9 mai, Primăria a planificat mai multe evenimente. La ora 09:00 începe o acțiune festivă la Memorialul Gloriei, unde vor avea loc și depuneri de flori. În apropiere de Memorial va activa, de asemenea, și o bucătărie de câmp.

La ora 13:00, în fața Casei de Cultură va avea loc un concert festiv „În numele păcii pe pământ”. La 19:30 va începe acțiunea „1418 zile și nopți – aprinde-ți lumânarea amintirii”. La ora 20:00, la Memorialul Gloriei va începe programul muzical teatral „Pentru a-i aminti”.

La fel, deputații Adunării Populare a Găgăuziei au anunțat despre desfășurarea acțiunii „Regimentul Nemuritor”.

Ceadîr-Lunga

La Ceadîr-Lunga, pe 9 mai – ora 09:00, va începe acțiunea „Regimentul Nemuritor”, coloana de participanți va merge de la clădirea Primăriei până la Parcul Victoriei. Acolo va avea loc o slujbă de pomenire și un miting.

După depunerea de flori, va avea loc un concert.

Tiraspol

La Tiraspol, după o serie de explozii și agravarea situației din regiune, au fost anulate evenimentele în masă dedicate zilei de 9 mai. De asemenea, au fost anulate tradiționalele focuri de artificii. Cu toate acestea, în localitățile din Transnistria vor avea loc depuneri de flori la memoriale.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: