MECC va contesta decizia instanței de judecată privind construcția unui business centru în locul cafenelei „Guguță” (DOC)
Full Article 3 minutes read

MECC va contesta decizia instanței de judecată privind construcția unui business centru în locul cafenelei „Guguță” (DOC)

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) va contesta decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, prin care practic se permite construcția unui business centru cu opt etaje în locul cafenelei „Guguță”. Informații în acest sens se regăsesc într-o scrisoare semnată de Lilia Pogolșa, ministrul interimar al Educației. 

„MECC a depus cerere de apel nemotivată la 01.06.2021. Poziția conducerii a fost expusă pe larg în cadrul referinței la cererea de chemare în judecată, precum și în cadrul dezbaterilor judecătorești din instanța de fond”, se arată în răspunsul Ministerului Educației la solicitarea NM.

De asemenea, instituția notează că „va epuiza toate căile judecătorești posibile și va efectua toate măsurile ce țin de competența sa în vederea ocrotirii monumentului istoric Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

MECC-Guguta by newsmakermd on Scribd

 

 

Menționăm că „Regata Imobiliare” intenționează să construiască un business centru în locul cafenelei „Guguță”. NM a scris deja că inițial, clădirea aparținea companiei „Finpar Invest” a ex-liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, însă în luna august 2017, „Regata Imobiliare” a devenit proprietara acesteia. Proprietarul companiei este Ceslav Ciuhrii. Potrivit informațiilor întreprinderii „Cadastru”, compania „Regata Imobiliare” a devenit proprietara cafenelei „Guguță” la 29 iunie 2017.

În luna octombrie anul trecut, Consiliul Național al Monumentelor Istorice a anulat autorizația pentru construcția business centrului multietajat, eliberată companiei „Regata Imobiliare”. Ulterior, în luna decembrie, Primăria Chișinău a anulat certificatul de urbanism pentru proiectarea business centrului.

La sfârșitul lunii ianuarie, compania „Regata Imobiliare” a acționat în judecată Consiliul Național al Monumentelor Istorice. Dezvoltatorul este convins că experții au retras ilegal autorizația pentru construcția pe locul cafenelei „Guguță” a unui business centru cu opt etaje. Noua componență a Consiliului a considerat atunci că hotărârea precedentă a fost aprobată cu încălcări, iar proiectul propus de „Regata Imobiliare” nu se înscrie în centrul istoric.

Pe 26 mai, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani a declarat ilegală decizia Consiliului Național al Monumentelor Istorice prin care a anulat avizul pozitiv eliberat pentru proiect, dar și decizia Primăriei de a anula autorizația pentru construcție.

De ce Ciuhrii consideră aceste decizii ilegale, are afacerea sa vreo legătură cu Vladimir Plahotniuc și ce va fi mai departe cu cafeneaua „Guguță” – aflați din interviul exclusiv NM «Могу поклясться, положив руку на Библию: я — не человек Плахотнюка» („Pot să jur cu mâna pe Biblie: eu nu sunt omul lui Plahotniuc”. Interviu NM cu proprietarul cafenelei „Guguță” Ceslav Ciuhrii).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: