Membrii și simpatizanții PAS urmăresc în ploaie ședința Curții Constituționale (LIVE NM)
Full Article 2 minutes read

Membrii și simpatizanții PAS urmăresc în ploaie ședința Curții Constituționale (LIVE NM)

Membrii și susținătorii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) s-au adunat, din nou, în fața clădirii Curții Constituționale (CC). Pe 27 aprilie, judecătorii CC urmează să examineze mai multe sesizări.

Judecătorii CC vor examina astăzi revocarea mandatului Domnicăi Manole și legile votate de majoritatea parlamentară, formată din Partidul Socialiștilor (PSRM) și Platforma „Pentru Moldova”, din care face parte fracțiunea Partidului „ȘOR”.

Tot astăzi, CC va decide dacă trecerea SIS-ului din subordinea președinției sub cea a Parlamentului e constituțională. În acest sens, Curtea a fost sesizată de mai mulți deputați – Sergiu Litvinenco de la PAS și Dinu Plîngău, dar și Maria Ciobanu de la Platforma DA.

***

Susținătorii PAS au manifestat și luni, 26 aprilie, în fața CC. Manifestanții susțin că au venit pentru a-l împiedica pe Boris Lupașcu, noul judecător numit de parlament, să intre în sediul instituției, întrucât decizia nu ar corespunde legii. În total, la demonstrație au participat circa 500 de persoane.

Amintim că, vineri, 23 aprilie, 53 de deputați ai PSRM și Platformei „Pentru Moldova” au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. În aceeași zi, legislativul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CC.

În seara zilei de 23 aprilie, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate și a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile din parlament sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat. La câteva ore distanță, CC a emis un comunicat în care a informat că Înalta Curtea a suspendat cele două hotărâri ale parlamentului, care vizează revocarea din funcție a Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu.

Ulterior, deputații PAS Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc au depus o sesizare la Procuratura Generală în legătură cu deciziile pe care le-a luat parlamentul în raport cu Curtea Constituțională, pe care le califică drept „uzurparea puterii în stat”. Procuratura Generală a anunțat pe 26 aprilie că va examina „prioritar și în regim de urgență” acest caz.

Boris Lupașcu a expediat pe 26 aprilie o declarație în adresa Parlamentului și CC, prin care anunță că vrea să renunțe la mandatul de judecător.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: