Pe Telegram au fost create mai multe conturi cu denumirea „Un pas pentru Moldova”. Cel mai popular dintre acestea numără circa 21 de mii de urmăritori. În toate a fost publicat un singur mesaj: o imagine cu președinta țării Maia Sandu înconjurată de adolescenți în tricouri galbene și un text din numele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) prin care moldovenilor li se cere să doneze în susținerea formațiunii. Contactați de NM, reprezentanții PAS au subliniat că account-urile sunt false, iar PAS nu are nicio legătură cu ele.
Ce s-a întâmplat?
Conturile false de Telegram denumite „Unpaspentru Moldova” au fost create pe 16 ianuarie. NewsMaker a găsit cel puțin cinci astfel de canale.
„Doneazà pentru PAS. Prieteni, PAS a devenit primul partid din Republica Moldova cu finanțare democratică și transparentă. Datorită vouă, am reușit să desfășurăm o campanie electorală corectă și să câștigăm guvernarea. Datorită vouă, am pornit vremurile bune în Moldova, iar la conducerea instituțiilor de stat au venit în sfârșit oameni onești și integri. Dar în aceste vremuri complicate, vă cerem din nou suportul. Donațiile voastre ne vor ajuta să luptăm și mai departe cu gruparea hoției și războiului”, este mesajul care însoțește fotografia, fiind indicat și un link pentru donații.
Reacția PAS
Reprezentanții PAS susțin că nu au nicio legătură cu informațiile apărute pe Telegram sau cu conturile respective.
„Pe Telegram sunt promovate activ conturi false din numele Partidului Acțiune și Solidaritate, care îndeamnă să donați bani. PAS NU are cont de Telegram. Suntem prezenți doar pe Facebook, Viber (grup), LinkedIn și site-ul unpaspentru.md. Vă îndemnăm să fiți precauți și să verificați atent informația”, se arată într-un mesaj publicat pe 19 ianuarie pe pagina oficială a formațiunii.
NewsMaker a solicitat un comentariu și din partea Președinției, pentru a afla dacă șefa statului știe că imaginea sa este utilizată în mod fraudulos. De altfel, nu este pentru prima oară când pe internet apar mesaje false din numele Maiei Sandu.
La sfârșitul lunii octombrie 2022, pe rețelele de socializare au apărut anunțuri cu sigla unei bănci comerciale din Republica Moldova, în care apar și fotografiile președintei țării Maia Sandu și premierului Natalia Gavrilița. Utilizatorii erau îndemnați să participe la „un proiect de investiții”, urmând să își crească veniturile cu sume care ar porni de al 60 000 de lei pe lună. În realitate, nici șefa statului, nici prim-ministrul și nici banca respectivă nu au nicio legătură cu aceste anunțuri, iar întreaga „investiție” nu este altceva decât o fraudă.
Iar în vara anului trecut, un alt „proiect investițional” promitea câștiguri de la 4 mii de euro pe lună. Atunci, pe lângă imaginea președintei țării Maia Sandu, a fost utilizată și cea a americanului Elon Musk, dar și cea a platformei NewsMaker.md.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!