Premierul României Marcel Ciolacu anunța pe 18 octombrie că limba română a fost decretată limbă oficială pentru românii din Ucraina. Chișinăul a exprimat aprecierea Moldovei pentru decizia Ucrainei. Declarații în acest sens au fost făcute de vicepremierul Nicu Popescu, în cadrul unei discuții la telefon cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei Dmitri Kuleba și ministra afacerilor externe a României Luminița Odobescu.
Pe 19 octombrie, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău au menționat că Popescu, Kuleba și Odobescu au avut o conversație telefonică.
„Am exprimat aprecierea noastră pentru decizia Ucrainei de a recunoaște limba română ca limbă de comunicare pentru minoritatea etnică română, o decizie care survenit ca urmare a unui demers comun al României și Republicii Moldova. Aceasta reprezintă un semn clar al reușitei dialogului nostru trilateral Republica Moldova – România – Ucraina”, a comunicat Popescu, potrivit reprezentanților MAEIE.
Amintim că în ajun, premierul de la București Marcel Ciolacu a anunțat că „din acest moment, la nivel internațional nu mai există decât o singură limbă oficială pentru români: limba română!”. „Această decizie luată de Guvernul ucrainean duce la îndepărtarea unei nedreptăți. Vom colabora cu Ucraina și pentru a modifica legislația privind drepturile minorităților, pentru ca românii din Ucraina să beneficieze de aceleași drepturi de care beneficiază cetățenii ucraineni în țara noastră”, susținea Ciolacu.
De menționat că Marcel Ciolacu a efectuat o vizită în Ucraina. Vizita oficialului român a avut loc la 8 zile după ce Vladimir Zelenski a venit pentru prima oară la București de la începutul războiului declanșat de Rusia. Premierul de la București a participat la prima ședință comună a guvernelor României și Ucrainei. La fel, Ciolacu s-a întâlnit în capitala Ucrainei cu preşedintele ucrainean Zelenski.
***
Amintim că recent premierul român Marcel Ciolacu i-a cerut președintelui Ucrainei Vladimir Zelenski, aflat în vizită la București, ca autoritățile ucrainene să recunoască în cel mai scurt timp inexistența așa-numitei limbi „moldovenești”.
La rândul său, Zelenski a spus jurnaliștilor români că Guvernul de la Kiev se va întâlni, într-o săptămână sau două, şi va lua o decizie. Potrivit președintelui ucrainean, „toată această retorică referitoare la limbă, religie, minorităţi… sunt subiecte pe care dacă Rusia le aude începe o campanie de dezinformare puternică”. În acest fel, Zelenski a îndemnat românii să nu dea șanse Rusiei să dezechilibreze. „Am nevoie de unitate. Guvernele vor găsi soluţii, sunt sigur, pentru că suntem de aceeaşi parte a baricadei”, a comunicat el.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!