exclusivtv.md

Micul dejun la școală: burgeri și cacao cu lapte? Ministerul Educației invită părinții și nutriționiștii la discuții

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a elaborat un model de meniu pentru alimentația gratuită a elevilor din clasele a V-a – a IX-a, din instituțiile de învățământ în care nu există cantină școlară sau unde capacitatea acesteia este insuficientă. În meniul-model propus de Minister se regăsesc produse precum burgeri, tartine, plăcinte, cacao cu lapte, limonadă și chefir. În acest context, Ministerul a invitat părinții, profesorii și specialiștii în nutriție să participe la discuții publice privind meniul propus.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a elaborat un meniu-model de 10 zile pentru elevii din clasele V-IX care vor beneficia de mic dejun gratuit. De acest mic dejun vor beneficia elevii din instituțiile de învățământ în care nu există cantină școlară sau unde capacitatea acesteia este insuficientă.

În meniul-model, propus de Ministerul Educației, se regăsesc următoarele produse: mere, pere, portocală, banană, roșii, chiflă cu magiun, chiflă cu brânză, chiflă cu susan, iaurt natural, burger cu pui și legume, tartină din pâine integrală cu cașcaval cu cheag tare, sandwich cu fileu de găină și legume, ou fiert, plăcintă cu brânză, ceai, cacao cu lapte, limonadă, chefir.

NewsMaker by Mihaela Conovali

În context, Ministerul a invitat părinții, profesorii și specialiștii în nutriție să participe la discuții publice cu privire la meniul-model. Cei vizați sunt invitați să transmită propunerile aici, prin completarea unui formular. „Cum apreciați diversitatea meniului oferit? Credeți că porțiile sunt suficiente pentru necesitățile nutriționale ale copilului? Ce părere aveți despre diversitatea produselor incluse în meniu? Care sunt produsele preferate ale copilului dumneavoastră? Ce produsele nu consumă copilul dumneavoastră? Ați dori să fie introduse alte produse în meniu? Dacă da, specificați. Ce sugestii aveți pentru îmbunătățirea meniului?”, sunt întrebările incluse în formular.

Ministerul Educației și Cercetării a precizat că organizează, de asemenea, întâlniri cu profesorii, elevii și părinții pentru a răspunde la întrebări și a colecta sugestii privind conținutul meniului alimentar.

Conform datelor Ministerului, în prezent, aproximativ 135 000 de copii din clasele primare (I-IV) beneficiază deja de alimentație gratuită. De la 1 septembrie acest drept se va extinde pentru aproape 160 000 de elevi din clasele gimnaziale, din peste 1 000 de instituții de învățământ din țară, inclusiv școli profesionale și sportive. Astfel, un total de 300 000 de copii vor primi zilnic un mic dejun cald sau la pachet.

Amintim, în timpul unor declarații de presă din data de 26 februarie, ministrul Educației Dan Perciun a declarat că „modalitatea de alimentare, la micul dejun gratuit, va varia în funcție de instituție de învățământ”. „Pentru majoritatea instituțiilor vom oferi mese calde, pregătite în incinta instituției. (…) Vom avea și un număr redus de instituții, în jur de 50-60, din rândul celor mai mari școli din țară unde numărul copiilor alimentați se va majora cu peste 600-700 de persoane și unde formatul de alimentare va fi pachete alimentare. Cu alte cuvinte, nu vom merge pe varianta produselor gătite dar pe anumite produse care vor fi livrate deja preparate în instituția de învățământ. Avem și un meniu definitivat pe care îl vom supune consultărilor publice săptămâna viitoare pentru aceste pachete alimentare”, preciza ministrul.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Maia Sandu, în vizită la Comrat. A discutat cu un grup de profesori și a mers un liceu (FOTO)

Președinta Maia Sandu a întreprins pe 19 iunie o deplasare de lucru în Găgăuzia. Șefa statului a fost la Comrat, unde a discutat cu un grup de profesori despre predarea limbii găgăuze și a vizitat Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” – singura școală cu predare în română din oraș.

Maia Sandu, însoțită de Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a participat la o discuție cu un grup de cadre didactice despre modul în care poate fi îmbunătățită predarea găgăuzei – inclusă de UNESCO în lista limbilor în pericol de dispariție – în instituțiile din autonomie. „În cadrul discuției a fost anunțat și un nou program de formare pentru profesorii care predau limba găgăuză în grădinițe”, a menționat președinta într-o postare pe Facebook.

Facebook/Maia Sandu

Șefa statului a vizitat și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din oraș.

Liceul este un exemplu de instituție modernă, cu condiții excelente pentru elevi și profesori, și a fost renovat cu sprijinul guvernului României și cu susținere de la bugetul de stat”, a precizat ea.

Facebook/Maia Sandu

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: