Global Look Press

Ministerul de Externe al Rusiei anunță despre „optimizarea” personalului diplomației ruse în Ucraina

Angajații misiunilor diplomatice ale Rusiei în Ucraina au început să părăsească țara, scrie agenția RIA Novosti. Ministerul rus de Externe a confirmat parțial informația, vorbind despre o „optimizare a personalului reprezentanţelor ruse în Ucraina”. 

„De teama unor posibile provocări din partea regimului de la Kiev sau a unor ţări terţe, am decis o anumită optimizare a personalului reprezentanţelor ruse în Ucraina. Având în vedere influenţa semnificativă pe care Washingtonul şi Londra o au asupra Kievului (…), concluzionăm că colegii noştri americani şi britanici sunt aparent la curent cu anumite acţiuni care se pregătesc în Ucraina susceptibile să complice considerabil situaţia în domeniul securităţii”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al Ministerului.

Zaharova a precizat că ambasada şi consulatele din Ucraina continuă să-şi îndeplinească atribuțiile.

Amintim că mai multe ambasade occidentale au întreprins măsuri similare, unele ţări precum Statele Unite, Canada şi Australia cerând cetăţenilor lor să părăsească Ucraina.

SUA declară că o invazie militară rusă a Ucrainei este o „posibilitate foarte reală” în următoarele zile, cerând cetăţenilor americani să părăsească Ucraina în termen de „24 până la 48 de ore”.

Tensiunile au crescut de câteva săptămâni pe fondul masării de trupe ruseşti şi creşterii activităţii militare, care au generat temeri că Rusia ar putea ataca Ucraina. Rusia neagă asemenea planuri.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Grosu, despre Platon și cauțiunea de 330.000 de lire: „Justiția din Marea Britanie își va spune cuvântul”

Decizia instanței din Marea Britanie de a admite eliberarea lui Veaceslav Platon pe cauțiune arată că procesul este complex și că trebuie să fie respectate toate regulile justiției. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului și liderul partidului de guvernare, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Vocile Puterii”, de la Exclusiv TV.

„Asta vorbește despre faptul că procesul nu este simplu și justiția din Marea Britanie are să își spună cuvântul. Fiecare parte – noi, procurorii din Marea Britanie, avocații trebuie să își prezinte toate argumentele”, a declarat Igor Grosu.

Oficialul a declarat că Platon a utilizat posibilitatea legală de a solicita eliberarea provizorie, iar sistemul de justiție este obligat să-i asigure accesul la toate mijloacele de apărare prevăzute de lege.

„Asta este regula justiției și aici nu trebuie să ne facem iluzii, trebuie să respectăm buchea legii, pentru a nu da ulterior motivul de a contesta o hotărâre sau alta și să ajungem în situația în care se ajunge la CtEDO”, a mai declarat Igor Grosu.

Amintim că Veaceslav Platon a fost reținut în Marea Britanie pe data de 14 martie. Procuratura Generală anunța la acea vreme că autoritățile de la Chișinău colaborează cu cele britanice pentru a organiza procedurile necesare în vederea extrădării lui Platon în Republica Moldova.

Pe 23 iulie, Un tribunal din Londra a fost de acord cu eliberarea sub cauțiune, pentru 330 de mii de lire – echivalentul a circa 7,4 milioane de lei – a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Procurorii intenționează, însă, să conteste această decizie, iar în consecință Platon va rămâne în arest până la examinarea apelului într-o instanță superioară. Într-un comunicat emis pe 24 iulie, Procuratura Generală a precizat că este vorba doar despre o „schimbare a măsurii preventive”. Decizia privind extrădarea urmează a fi luată de autoritățile britanice la sfârșitul lunii noiembrie, conform calendarului stabilit anterior.

Precizăm că Platon este cercetat în dosarul penal denumit generic „Laundromat”. Acesta este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane.

O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: