Ministerul Sănătății: Decizia privind cumpărarea lotului de 400 de mii de vaccinuri chinezești nu este definitivă
Full Article 3 minutes read

Ministerul Sănătății: Decizia privind cumpărarea lotului de 400 de mii de vaccinuri chinezești nu este definitivă

Decizia de a achiziționa lotul de 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac al companiei chineze Sinovac nu este definitivă. Declarația a fost făcută de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății Igor Curov, în cadrul conferinței din 13 aprilie. Oficialul a precizat că responsabilii abia discută detaliile cu producătorul. O declarație similară a fost făcută de către Angela Paraschiv, șefa Departamentului Epidemiologie USMF „Nicolae Testemițanu”, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit lui Igor Curov, declarația privind achiziționarea celor 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac a fost doar începutul negocierilor. Acesta a explicat că a fost singura propunere parvenită în urma licitației lansate de guvern.

Suntem în etapa negocierilor și discutăm detaliile privind contractul. Îndată ce vom discuta toate detaliile, vom merge mai departe. Doar atunci vom putea spune când va ajunge vaccinul în Moldova, la ce preț și în ce cantitate”, a precizat reprezentantul MSMPS.

În ajun, șefa Departamentului epidemiologie din cadrul USMF Angela Paraschiv a declarat în cadrul unui interviu pentru Europa Libera că decizia privind achiziționarea serului chinezesc nu este definitivă.

Încă nu este o decizie finală. A fost o decizie pentru că a fost singurul producător care a venit cu o ofertă, restul au fost intermediari. (…) Urmează să fie negocieri directe cu producătorul. Pentru că Turcia arată o eficiență destul de înaltă, în Brazilia – mult mai joasă, și noi avem întrebări vizavi de eficiența vaccinului, de aceea depinde de discuțiile care o să fie direct cu producătorul. Asta și s-a aprobat de fapt vineri, nu procurarea, dar negocierea cu producătorul”, a declarat aceasta.

***

Amintim că, vineri, 9 aprilie, Ministerul Sănătății din Republica Moldova a anunțat că va achiziționa 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac produs de compania chineză Sinovac. Vaccinul este aprobat în 20 de țări. Moldova și Ucraina sunt deocamdată singurele țări din Europa care au anunțat că vor utiliza acest preparat.

Mai multe informații despre acest preparat puteți citi AICI.

Pe 10 aprilie, principalul oficial privind controlul bolilor din China a recunoscut că eficacitatea vaccinurilor produse în această țară este scăzută și guvernul are în vedere combinarea acestora pentru a obține un rezultat mai bun.

Fracțiunea parlamentară Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a cerut audierea prim-ministrului interimar pe problema procurării vaccinului chinez. Un demers în acest sens a fost expediat, pe 12 aprilie, de către deputatul Alexandr Slusari în adresa președintei parlamentului și a Biroului permanent.

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: