Ministerul Sănătății dezminte declarațiile lui Gîlcă cu privire la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu în spitale
Full Article 3 minutes read

Ministerul Sănătății dezminte declarațiile lui Gîlcă cu privire la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu în spitale

Ministerul Sănătății dezminte declarațiile șefului Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău, Boris Gîlcă, cu privire la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu în spitale. Potrivit ministrului de resort, pastilele de iodură de potasiu, donate de România, au fost repartizate centrelor de sănătate publică (CSP) din toate teritoriile. Ministerul Sănătății spune că CSP vor distribui, la rândul lor, instituțiilor de asistență medicală primară doar la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, în cazul unui eventual accident nuclear grav.

„O indicație în acest sens din partea CSE nu există, respectiv pastilele rămân stocate la centrele de sănătate publică, fiind împachetate separat pentru fiecare centru de sănătate, astfel încât la necesitate să fie eliberate rapid”, anunță Ministerul.

Autoritatea din sănătate precizează că, în prezent, administrarea de către populație, în scop profilactic, a comprimatelor de iodură de potasiu este inoportună și poate avea efecte negative asupra sănătății.

„În acest context, îndemnăm autoritățile să se documenteze și să nu răspândească informații eronate”, se mai arată în comunicatul citat.

Amintim că șeful Direcției municipale Sănătate, Boris Gîlcă, a anunțat în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei din 29 august că pastilele de iodură de potasiu, donate la începutul lunii august de România, ajung în spitalele din Chișinău. Potrivit lui Gîlcă, cetățenii vor putea ridica medicamentele de la medicul de familie doar în cazul unui accident nuclear, și nu mai devreme.

Contactată de NM, reprezentanta Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Lilia Plămădeală, a declarat că pastilele de iodură de potasiu donate de România au fost repartizate către toate Centrele de Sănătate Publică (CSP) din țară. „CSP răspunde mai departe de distribuția acestora în spitale”, a precizat Plămădeală.

Amintim că România a donat Republicii Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu, la începutul lunii august. Se întâmpla după ce tensiunile în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, aflată la Zaporojie, este ținta unor atacuri continue, în ultima perioadă. Între timp, Ucraina și Rusia se acuză reciproc de situația creată în jurul centralei.

Recent, președinta țării, Maia Sandu, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că „nimeni nu poate fi pregătit de un accident nuclear, deși riscurile există”. Atunci șefa statului a declarat că autoritățile din Moldova au întreprins unele măsuri în eventualitatea unei catastrofe, însă, și-a exprimat speranța că comunitatea internațională va interveni ca să prevină o asemenea situație.

De menționat că directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că, sub conducerea sa, o delegație a AIEA a pornit la Centrala Nucleară Zaporojie. „A venit această zi. Trebuie să asigurăm siguranța celei mai mari instalații nucleare din Ucraina și Europa”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, citat de Ukrainskaia Pravda.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: