Colaj foto/NM

Ministerul Sănătății dezminte declarațiile lui Gîlcă cu privire la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu în spitale

Ministerul Sănătății dezminte declarațiile șefului Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău, Boris Gîlcă, cu privire la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu în spitale. Potrivit ministrului de resort, pastilele de iodură de potasiu, donate de România, au fost repartizate centrelor de sănătate publică (CSP) din toate teritoriile. Ministerul Sănătății spune că CSP vor distribui, la rândul lor, instituțiilor de asistență medicală primară doar la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, în cazul unui eventual accident nuclear grav.

„O indicație în acest sens din partea CSE nu există, respectiv pastilele rămân stocate la centrele de sănătate publică, fiind împachetate separat pentru fiecare centru de sănătate, astfel încât la necesitate să fie eliberate rapid”, anunță Ministerul.

Autoritatea din sănătate precizează că, în prezent, administrarea de către populație, în scop profilactic, a comprimatelor de iodură de potasiu este inoportună și poate avea efecte negative asupra sănătății.

„În acest context, îndemnăm autoritățile să se documenteze și să nu răspândească informații eronate”, se mai arată în comunicatul citat.

Amintim că șeful Direcției municipale Sănătate, Boris Gîlcă, a anunțat în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei din 29 august că pastilele de iodură de potasiu, donate la începutul lunii august de România, ajung în spitalele din Chișinău. Potrivit lui Gîlcă, cetățenii vor putea ridica medicamentele de la medicul de familie doar în cazul unui accident nuclear, și nu mai devreme.

Contactată de NM, reprezentanta Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Lilia Plămădeală, a declarat că pastilele de iodură de potasiu donate de România au fost repartizate către toate Centrele de Sănătate Publică (CSP) din țară. „CSP răspunde mai departe de distribuția acestora în spitale”, a precizat Plămădeală.

Amintim că România a donat Republicii Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu, la începutul lunii august. Se întâmpla după ce tensiunile în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, aflată la Zaporojie, este ținta unor atacuri continue, în ultima perioadă. Între timp, Ucraina și Rusia se acuză reciproc de situația creată în jurul centralei.

Recent, președinta țării, Maia Sandu, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că „nimeni nu poate fi pregătit de un accident nuclear, deși riscurile există”. Atunci șefa statului a declarat că autoritățile din Moldova au întreprins unele măsuri în eventualitatea unei catastrofe, însă, și-a exprimat speranța că comunitatea internațională va interveni ca să prevină o asemenea situație.

De menționat că directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că, sub conducerea sa, o delegație a AIEA a pornit la Centrala Nucleară Zaporojie. „A venit această zi. Trebuie să asigurăm siguranța celei mai mari instalații nucleare din Ucraina și Europa”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, citat de Ukrainskaia Pravda.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

stiri.md

Blocul Împreună, „mirat și dezamăgit” de plecarea LOC: „Am mai avut parteneri care, în momente cruciale, au ales alte direcții”

Blocul „Împreună” și-a exprimat „mirarea și dezamăgirea” față de decizia Partidului „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) de a se retrage din alianța politică. Reprezentanții blocului au menționat că „nu se află pentru prima dată în fața unei astfel de situații”, făcând referire la precedentul retragerii Partidului „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”. Totuși, au adăugat că Partidul LOC a ales să urmeze un drum similar, chiar înainte de alegerile parlamentare, „ignorând cu bună știință pericolul real reprezentat de forțele afiliate Kremlinului”.

Blocul „Împreună” a declarat că retragerea LOC „vine într-un moment esențial pentru viitorul Republicii Moldova, când miza alegerilor parlamentare din 28 septembrie devine tot mai clară, iar strategiile Kremlinului capătă contur din ce în ce mai limpede”. „Dacă în trecut Kremlinul miza doar pe Igor Dodon, acum rolurile au fost împărțite mult mai abil: de la politicieni care visează la o „unire cu Rusia”, până la personaje ambalate drept „proeuropeni constructivi”, precum Ion Ceban, a căror misiune este în realitate să fragmenteze votul proeuropean și să compromită formarea unei autentice majorități proeuropene în viitorul Parlament”, a adăugat blocul.

Blocul a adăugat că „nu se află pentru prima dată în fața unei astfel de situații”.

„Am mai avut parteneri care, în momente cruciale, au ales alte direcții, cum a fost și cazul CUB. Din păcate, pe măsură ce ne apropiem de campania electorală, conducerea LOC a decis să urmeze un drum similar — o strategie neclară și din ce în ce mai centrată pe critica exclusivă a forțelor proeuropene, ignorând cu bună știință pericolul real reprezentat de forțele afiliate Kremlinului. Din punctul de vedere al membrilor Blocului Împreună, mai grav este că această schimbare de direcție a conducerii partidului LOC lasă impresia că se pregătește terenul pentru revenirea în politică a unor personaje deja compromise, cunoscute publicului pentru lipsa de integritate sau pentru eșecuri politice. Nu vorbim despre oameni cu viziune sau proiecte pentru cetățeni, ci despre figuri motivate de frustrare și dorință de revanșă, al căror unic efect va fi încetinirea parcursului european al Republicii Moldova”, au comunicat reprezentanții blocului.

Blocul „Împreună” și-a exprimat „mirarea și dezamăgirea față de această alegere”: „Este inadmisibil ca, într-un moment atât de delicat pentru țara noastră, să alegi să ataci proeuropenii și să închizi ochii la operațiunile evidente ale celor care vor să frâneze cursul european al Republicii Moldova”.

Blocul a mai declarat că „în fața tentativelor repetate ale Federației Ruse de a dezbina Republica Moldova și de a compromite coeziunea taberei proeuropene rămâne fidel ideii de consolidare a forțelor proeuropene și va acționa, până la capăt, pentru unificarea votului proeuropean în jurul unui proiect comun, credibil și orientat spre viitor”.

***

Pe 7 iulie, Partidul „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) și-a anunțat retragerea din Blocul politic „Împreună”, precizând că va participa separat la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Reprezentanții LOC au declarat că blocul politic din care făceau parte și-a pierdut direcția inițială și a fost transformat într-un „instrument politic izolat”, în care dialogul și deschiderea au fost înlocuite cu „tergiversare, etichetări și jocuri de culise”. Aceștia au mai subliniat că nu vor accepta scenarii în care „personalități și formațiuni oneste sunt absorbite pe listele PAS”. Totodată, au lansat un apel către foștii parteneri din bloc, în special către Platforma „DA”, pentru a analiza posibilitatea unei fuziuni în perspectiva alegerilor parlamentare, sub umbrela Ligii Orașelor și Comunelor.

Blocul „Împreună”, o alianță politică pro-europeană, a fost înființat în aprilie 2024. Inițial, acesta a fost format din Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor, Platforma pentru Demnitate și Avedăr și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB). În august 2024, CUB a părăsit blocul politic. În schimb, pe 1 martie, la bloc a aderat Partidul Verde Ecologist.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: