Tudor Mardei / NewsMaker

Ministra Justiției, prima reacție la declarațiile Veronicăi Dragalin despre „șantajul asupra judecătorilor”

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, avea posibilitatea de a anunța „eventualele acțiuni” din sistemul justiției „atunci când era în funcția respectivă”. Amintim că, pe 14 aprilie, Dragalin a vorbit despre un conflict din 2022 cu Sergiu Litvinenco, Iulian Rusu și Eugen Rurac, menționând că „ei aveau informații compromițătoare” despre judecători, iar aceste informații „erau folosite pentru a-i șantaja”. În reacție, ministra Justiției a subliniat că „este important să ne uităm la faptele care vorbesc despre evoluțiile din sistemul justiției”.

„Doamna Dragalin Veronica avea posibilitatea să anunțe despre eventualele aceste acțiuni atunci când era în funcția respectivă. Cred că este important să ne uităm la faptele care vorbesc evoluțiile în sistemul justiției și anume în procesul de vetting, faptul că avem rezultate care arată că activitatea comisiilor de evaluare extraordinară a fost una bună și a dus la faptul că avem un Consiliu Superior al Magistraturii funcțional, avem Consiliu Superior al Procurorilor funcțional”, a comunicat ministra Justiției.

Amintim, fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că, în septembrie 2022, a intrat în conflict cu Sergiu Litvinenco, Iulian Rusu și Eugen Rurac. „Eu nu eram de acord cu modalitatea în care aceste persoane făceau justiție în țară”, a precizat ea, adăugând că i-a avertizat că, dacă „vor continua cu metodele incorecte”, le va intenta dosare penale. Dragalin a afirmat că „ei aveau informație cât de cât compromițătoare” cu privire la judecători, iar această informație „se folosea ca să fie șantajați, să acționeze într-un anumit mod”. NewsMaker a încercat să ia legătura cu unii dintre cei vizați de fosta șefă a Procuraturii Anticorupție. Aceștia nu au răspuns apelurilor și mesajelor redacției. Între timp, în urma declarațiilor fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Iulian Rusu a scris pe o rețea de socializare că „fazele de lună plină amplifică stările emoționale și psiho-emoționale negative”.

Menționăm că Sergiu Litvinenco a fost ministru al Justiției în perioada 2021-2023. Iulian Rusu a fost director al Centrului Național Anticorupție, iar Egeniu Rurac a deținut funcția de șef al Direcției Urmărire penală din cadrul Centrul Național Anticorupție.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

plahotniuc.md

Vladimir Plahotniuc a fost reținut, în Grecia. Surse NewsMaker: Și Constantin Țuțu

Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena și confirmate de Inspectoratul General al Poliției. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

„Cu puțin timp în urmă, canalele de comunicare oficială Interpol din Atena, Grecia, ne-au informat că au fost reținuți doi cetățeni moldoveni. Unul dintre ei este Vladimir Plahotniuc”, a transmis IGP într-un comunicat, emis pe 22 iulie.

Deocamdată, autoritățile nu au oferit alte detalii despre circumstanțele reținerii, și nici nu au confirmat oficial reținerea lui Țuțu sau următorii pași procedurali.

***

Vladimir Plahotniuc, fost lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice.

În 2020, Interpol a refuzat includerea lui Plahotniuc în lista persoanelor anunțate în căutare internațională. În noiembrie 2024, Procuratura Anticorupție a anunțat că Interpol a acceptat cererea de revizuire a deciziei pe care o luase în urmă cu patru ani. Pe 6 februarie 2025, Interpol a notificat Inspectoratul General al Poliției că a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională pe Vladimir Plahotniuc. Procuratura Anticorupție a precizat că mandatul de arest în privința lui Plahotniuc este vizibil acum în 196 țări care fac parte din Interpol.

Amintim că, la 1 octombrie 2019, pe numele lui Constantin Țuțu a fost pornită o cauză penală pe faptul îmbogăţirii ilicite comise în perioada anilor 2014 – 2018. Ulterior, Interpol l-a inclus în lista persoanelor date în căutare internațională.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: