Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că, în septembrie 2022, a intrat în conflict cu Sergiu Litvinenco, Iulian Rusu și Eugen Rurac. „Eu nu eram de acord cu modalitatea în care aceste persoane făceau justiție în țară”, a precizat ea, adăugând că i-a avertizat că, dacă „vor continua cu metodele incorecte”, le va intenta dosare penale. Dragalin a afirmat că „ei aveau informație cât de cât compromițătoare” cu privire la judecători, iar această informație „se folosea ca să fie șantajați, să acționeze într-un anumit mod”.
La emisiunea „Puterea a Patra” de la N4, Dragalin a spus că în septembrie 2022 a intrat în conflict cu Sergiu Litvinenco, Iulian Rusu și Eugen Rurac.
„Chiar din a doua lună, deci septembrie 2022, eu am intrat în conflict cu Sergiu Litvinenco, Iulian Rusu și Eugen Rurac. Deci, ministrul Justiției și conducerea CNA. Pentru că eu nu eram de acord cu modalitatea în care aceste persoane făceau justiție în țară. Eu vin dintr-un sistem total diferit, unde se respectă legea, unde lucrurile se fac deschis, transparent și nu prin fel de fel de metode tenebre. (…) Niciodată nu pot justifica să ajungi la un rezultat nobil prin metode/mijloace incorecte. (…) Eu cu aceste trei persoane am vorbit direct, personal, aparte. Le-am spus că eu nu am să particip în ceea ce faceți voi. Dacă știu că în continuare continuați metodele despre care eu am aflat, eu am să vă pornesc dosare penale. Am fost în conflict cu această viziune despre reforma justiției de la începutul mandatului, doar că nu a devenit public”, a comunicat Dragalin.
Întrebată despre ce metode vorbește, fosta șefă a Procuraturii Anticorupție a răspuns: „Eu consider că CNA a obținut multă informație compromițătoare despre procurori și judecători, anume pentru că CNA a pregătit fel de fel de note informative pentru procedura de Pre-Vetting și pentru confirmarea în funcție a celor 40 de judecători. Deci, ei aveau informație cât de cât compromițătoare poate. Această informație se folosea ca să fie șantajați judecătorii, să acționeze într-un anumit mod. Eu așa fel de informații aveam de la bun început și eu anume la asta refeream că nu așa se face justiția. Nu așa poți obține decizii corecte și legale. Da, recunoșteam și eu că sunt probleme de corupție pe interior inclusiv la Procuratura Anticorupție, inclusiv în judecătorii, dar din punctul meu de vedere aceste lucruri se adresează prin cadru legal – de a porni dosare penale, de a documenta acte de corupție și nu prin fel de fel de alte metode”.
NewsMaker a încercat să ia legătura cu unii dintre cei vizați de fosta șefă a Procuraturii Anticorupție. Aceștia nu au răspuns apelurilor și mesajelor redacției.
Între timp, în urma declarațiilor fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Iulian Rusu a scris pe o rețea de socializare că „fazele de lună plină amplifică stările emoționale și psiho-emoționale negative”.
***
Sergiu Litvinenco a fost ministru al Justiției în perioada 2021-2023. Înainte de aceasta a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, în perioada martie 2019 – august 2021 și președinte al Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități în perioada iunie – noiembrie 2019. În noiembrie 2023, fostul premier Natalia Gavrilița a anunțat despre fondarea organizației „Parteneriate pentru Noua Economie”, împreună cu fostul ministru al justiției Sergiu Litvinenco și comentatorul politic Victor Ciobanu. În mai 2024, președinta Maia Sandu a anunțat că Litvinenco o consultă într-un proiect pe reforma justiției.
Iulian Rusu a fost director al Centrului Național Anticorupție (CNA). A fost numit în funcție, pentru un mandat de cinci ani, în februarie 2023. Candidatura lui a fost propusă de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” și a fost susținută cu votul a 57 de deputați. În octombrie 2023, Iulian Rusu și-a dat demisia.
Egeniu Rurac a deținut funcția de șef al Direcției Urmărire penală din cadrul Centrul Național Anticorupție. În februarie 2023 și-a depus cererea de demisie. Și-a argumentat demisia prin faptul că „nu mai crede în independența CNA”.