Ministrul Justiției consideră că parlamentul nu poate fi dizolvat în condițiile în care majoritatea parlamentară își dorește învestirea unui guvern. Într-o postare publicată pe 25 martie pe pagina sa de Facebook, după tentativa eșuată de învestire a executivului Grosu, Fadei Nagacevschi a amintit că Moldova este un stat parlamentar și nimeni nu se poate opune voinței majorității legislative.
„Suntem republică parlamentară. În Parlament există voința politică a unei majorități pentru învestirea unui Guvern. Toate poveștile despre două tentative și trei luni sunt irelevante în condițiile existenței voinței politice pentru învestirea Guvernului. Orice tentativă de dizolvare forțată a unui Parlament ce are voință politică pentru învestirea Guvernului, are drept efect adâncirea crizei constituționale sau crearea unei noi crize și poate fi chiar considerată o violare a obligațiilor constituționale a Președintelui ca putere neutră”, a scris Nagacevschi.
Ministrul Justiției, care a fost în trecut juristul PSRM, a amintit de soarta guvernului condus de Pavel Filip: „Le recomand celor ce sunt tentați să dizolve forțat Parlamentul în condițiile în care este voință politică pentru învestirea unui Guvern să analizeze bine și să-și amintească de luna iunie 2019. Au mai fost unii ce s-au opus voinței politice a Parlamentului de învestire a Guvernului… De atunci până acum nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește regulile statului de drept”.
Stimați prieteni,
Întrebarea zilei: ce urmează după ce Guvernul Grosu nu a fost învestit?
Răspunsul e la…
Publicată de Fadei Nagacevschi pe Joi, 25 martie 2021
***
Amintim că premierul desemnat Igor Grosu urma să prezinte în cadrul ședinței plenare din 25 martie echipa și programul de guvernare.
PSRM și Platforma „Pentru Moldova” au anunțat că nu vor susține acest candidat și au părăsit sala de ședințe. Deputatul Platformei DA Alexandr Slusari susține că Igor Grosu i-ar fi spus cu 5 minute înainte de ședința plenară că PAS nu va vota pentru propriul candidat la funcția de prim-ministru. De cealaltă parte, Grosu neagă afirmația.
Este a doua tentativă a legislativului de a învesti un guvern după demisia fostului prim-ministru Ion Chicu. În februarie, președinta țării Maia Sandu a desemnat-o pe Natalia Gavrilița la funcția de premier, însă aceasta nu a fost susținută de către deputați. Pe 24 martie, PSRM a atacat la Curtea Constituțională decretul prin care a fost desemnată Natalia Gavrilița.
Potrivit Constituției, după două tentative eșuate de învestire a unui nou legislativ, este dizolvat parlamentului și sunt organizate alegeri legislative anticipate.
Pe 23 martie s-au împlinit 3 luni de la demisia guvernului condus de Ion Chicu.