Getty Images

Ministrul Sănătății: 65 de persoane infectate cu COVID-19 sunt în stare gravă

Din totalul pacienților infectați cu COVID-19, 65 sunt în stare gravă. Anunțul a fost făcut de către ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul briefingului matinal din 2 aprilie. 

Cele mai multe cazuri de infectări sunt în municipiul Chișinău – 170. Capitala este urmată de Ștefan Vodă și Soroca cu câte 50 și respectiv 41 de cazuri. Din totalul de cazuri înregistrate, 75 sunt de import, iar 348 sunt cu transmitere locală.

În ceea ce ține de pacienții în stare gravă, aceștia sunt internați în următoarele instituții:

La Spitalul „Toma Ciorbă” sunt internați 39 de pacienți în stare gravă.

La Spitalul clinic Republican – 12 persoane în stare gravă.

La Spitalul „Arhanghelul Mihail” sunt 8 persoane în stare gravă

La Institutul de Medicină Urgentă sunt 6 persoane în stare gravă.

Ministrul Sănătății s-a referit în mod spceial la situația din stânga Nistrului. Aceasta a menționat că a făcut apel la experții din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății pentru a verifica care sunt condițiile de spitalizare și de ce asistență medicală beneficiază pacienții infectați cu COVID-19.

„Discutăm să avem aceeași abordare și pentru pacienții din stânga Nistrului, astfel încât persoanele în stare gravă să fie transferate la instituțiile specializate din municipiul Chișinău: la Spitalul clinic Republican și la Institutul de Medicină Urgentă.

Iar șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună a ținut să precizeze diferențele dintre autoizolare și carantină.

„Toată lumea trebuie să înțeleagă că indiferent dacă în localități este sau nu carantină, toată lumea trebuie să respecte regimul de autoizolare. Persoanele suspecte care au fost aduse la spital și diagnosticul de COVID-19 nu s-a confirmat, rămân 14 zile în autoizolare, indiferent dacă în localitate este sau nu carantină”, a menționat acesta.

Totodată, Nicolae Furtună a ținut să reitereze că în Republica Moldova nu sunt utilizate teste rapide pentru depistarea coronavirusului de tip nou pentru că acestea nu sunt eficiente.

De la izbucnirea focarului, în Republica Moldova au fost înregistrate 423 de cazuri de COVID-19. Premierul Ion Chicu a precizat că printre cei infectați sunt 84 de lucrători medicali (nu doar medici dar și felceri, șoferi de ambulanță, etc).

Totodată, 23 de persoane au fost declarate vindecate, iar 5 au decedat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: