Minus o universitate în Moldova. USM va absorbi o instituție de învățământ cu un număr mic de studenți
Full Article 2 minutes read

Minus o universitate în Moldova. USM va absorbi o instituție de învățământ cu un număr mic de studenți

Universitatea de Stat din Moldova (USM) va fi reorganizată prin fuzionarea (absorbția) Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS). Un proiect în acest sens, elaborat de Ministerul Educației, a fost supus consultărilor publice. Dacă va fi aprobat, atunci USEFS ar urma să fie absorbită până la începerea noului an de învățământ, septembrie 2024.

Ministrul Educației, Dan Perciun, susține că a fost determinat să ia această decizie din cauza numărului mic de studenți care își fac studiile la USEFS, formarea cărora ar presupune investiții mari în logistică și echipament. Mai exact, potrivit documentului, în prezent la Universitatea de Educație Fizică sunt înmatriculați, în total, 1.871 de studenți (licență și master), comparativ cu 11.148 la USM.

Ministrul susține că își dorește, prin proiectul propus, să „consolideze rețeaua universitară”, care se confruntă, în general, cu un „exod” al studenților. Potrivit datelor statistice prezentate în proiectul supus consultărilor, în fiecare an, numărul tinerilor care aleg să se înmatriculeze într-o instituție de învățământ superior din Moldova scade cu aproape opt la sută.

„În universități se formează viitorii profesori, medici, judecători, ingineri, oameni de știință, specialiști în finanțe, agronomie și multe alte ramuri. Pentru ca tinerii noștri să aibă toate șansele să trăiască mai bine aici, acasă, trebuie ca ei să plece de pe băncile universităților cu o formare de nivel mondial” – se arată în proiectul propus de Dan Perciun.

Ce se va întâmpla cu studenții și personalul universitar

Așadar, proiectul propus de Ministerul Educației prevede transferul tuturor studenților de la universitățile absorbite în anul 2024. Studenții transferați vor finaliza studiile la specialitățile la care au fost înmatriculați inițial, cu respectarea acelorași taxe de studii, stabilite anterior.

În același timp, Ministerul Educației susține că transferul/reangajarea din/în funcție a personalului din universitatea reorganizată se va realiza conform legislației muncii în vigoare.

Ministerul Educației anunță, în acest sens, că va crea o comisie care să monitorizeze și să pună în aplicarea planul de reorganizare a USM prin absorbția USEFS.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: