Mişcarea Black Lives Matter a fost nominalizată la premiul Nobel pentru Pace
Full Article 2 minutes read

Mişcarea Black Lives Matter a fost nominalizată la premiul Nobel pentru Pace

Un deputat din parlamentul Norvegiei a înaintat mișcarea Black Lives Matter (BLM) la premiul Nobel pentru pace, scrie portalul The Guardian pe 30 ianuarie, citată de libertatea.ro.

Deputatul norvegian Petter Eide a nominalizat mișcarea Black Lives Matter la premiul Nobel pentru pace, pentru modul în care mesajul de schimbare sistemică s-a răspândit în întreaga lume.

Eide spune că mișcarea a forțat țările din afara SUA să se lupte cu rasismul din propriile societăți.

„Au avut o realizare extraordinară în ceea ce privește creșterea gradului de conștientizare cu privire la nedreptatea rasială”, a adăugat politicianul norvegian, care a nominalizat în trecut activiști pentru drepturile omului din Rusia și China pentru premiul Nobel.

„Acordarea premiului pentru pace Black Lives Matter, recunoscută astfel drept cea mai puternică forță globală împotriva nedreptății rasiale, va trimite un mesaj puternic că pacea se bazează pe egalitate, solidaritate și drepturile omului și că toate țările trebuie să respecte acele principii de bază”, se arată în nominalizarea lui Petter Eide.

Politicianul norvegian a amintit că Nelson Mandela a primit premiul în 1993 pentru lupta împotriva discriminării rasiale în Africa de Sud, iar Martin Luther King a luat Nobelul pentru rezistența non-violentă împotriva rasismului în SUA, în 1964.

Mișcarea Black Lives Matter a fost fondată în 2013, după achitarea în SUA a celui care l-a împușcat pe Trayvon Martin. A obținut o recunoaștere mai largă în 2014, în urma protestelor legate de moartea lui Michael Brown și a lui Eric Garner, și a devenit izvorul unei serii de proteste globale în 2020, după moartea lui George Floyd și cea a Breonnei Taylor.

Până la sfârșitul lunii martie, Comitetul Nobel pregătește o listă scurtă a nominalizărilor. Câștigătorul va fi ales în octombrie, iar ceremonia de premiere este programată pentru 10 decembrie. Anul trecut au existat mai mult de 300 de nominalizări la Premiul Nobel pentru Pace, care a fost câștigat de Programul Alimentar Mondial.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: