facebookDorin Chirtoaca

„Mișcarea Politică UNIREA nu recunoaște valabilitatea alegerilor”. Reacția lui Dorin Chirtoacă, după primele rezultate publicate de CEC

Candidatul Blocului electoral UNIREA la alegerile electorale uninominale noi din circumscripția nr. 38, Hîncești, Dorin Chirtoacă, susține că mișcarea pe care o reprezintă nu recunoaște valabilitatea scrutinului. Într-o postare pe pagina sa de Facebook din 15 martie, fostul primar de Chișinău îl acuză pe președintele Igor Dodon de control asupra Comisiei Electorale Centrale (CEC) și ale organelor electorale. 

„Pe lângă faptul că aceste alegeri nu au fost democratice, nu au fost libere și corecte, având în vedere abuzurile regimului Dodon și atitudinea selectivă și părtinitoare a CEC-ului, prin scoaterea din cursă doar a unor concurenți electorali care au încălcat legea, PPSOR, fără însă să sancționeze și PSRM-ul, care a comis încălcări similare, aceste alegeri s-au dovedit a fi un experiment cinic și un act de genocid asupra propriului popor”, scrie Dorin Chirtoacă.

De asemenea, acesta acuză conducerea țării de iresponsabilitate pentru că a permis desfășurarea scrutinului în pofida pandemiei de COVID-19.

„Desfășurarea acestor alegeri la Hîncești, în condiții de epidemie de coronavirus, de care se moare, este ca și cum URSS ar fi organizat alegeri la Cernobîl, dupa accidentul nuclear din anul 1986, în timpul lichidării consecințelor exploziei reactorului nuclear. MPU condamnă atitudinea criminală a regimului Dodon, față de propriii cetățeni”, se mai arată în declarație.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3125042414196213&id=106244906075994&__tn__=K-R

Precizăm că potrivit primelor rezultate publicate de CEC, candidatul PSRM, Ștefan Gațcan, conduce în cursa pentru fotoliul de deputat al parlamentului Republicii Moldova. 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

30 de ani de la aderarea R. Moldova la Consiliul Europei. Popșoi: „A fost un pilon esențial al progresului nostru” (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a transmis pe 13 iulie un mesaj cu ocazia împlinirii a trei decenii de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei. Diplomatul a menționat că Consiliul Europei a fost un „pilon esențial” al progresului Republicii Moldova și și-a exprimat convingerea că parteneriatul din acestea va continua să fie unul solid.

Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova făcea un pas esențial pe calea democrației, a statului de drept, a respectului pentru drepturile omului, integrându-se într-o familie de valori care ne-a inspirat și sprijinit constant în procesul de consolidare instituțională și transformare democratică. Trei decenii mai târziu, putem spune cu certitudine că parteneriatul cu Consiliul Europei a fost un pilon esențial al progresului nostru. Grație cooperării strânse și susținute, am reușit să avansăm reforme importante în justiție, combaterea corupției, protecția drepturilor omului, libertatea presei și guvernarea democratică. (…) Privim înainte cu încredere, convinși că acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării noastre”, a transmis ministrul de Externe.

De asemenea, Mihai Popșoi a mulțumit, în numele Guvernului Republicii Moldova, Consiliului Europei pentru solidaritate, expertiză și sprijin „constant” acordat în acești 30 de ani.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care a fost creată la 5 mai 1949. Consiliul Europei reunește 46 de state membre și o serie de state cu statut de observator (SUA, Mexic, Israel, Canada, Vatican, Japonia).

Acesta are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

Republica Moldova a deținut pentru prima dată președinția Comitetului de Miniștri în perioada mai-noiembrie 2003. Atunci țara noastră a devenit prima țară din spațiul CSI care a deținut această poziție. O a doua președinție este programată pentru noiembrie 2025 – mai 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: