Mitropolitul Vladimir încă nu a revenit în Moldova după operație. A oficiat din nou o liturghie la Moscova
Full Article 4 minutes read

Mitropolitul Vladimir încă nu a revenit în Moldova după operație. A oficiat din nou o liturghie la Moscova

Capul Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM), mitropolitul Vladimir, a oficiat din nou o liturghie la Moscova. S-a întâmplat duminica trecută, pe 31 martie, la o biserică din Konkovo din regiunea Moscovei. Menționăm că în ultima perioadă mitropolitul Vladimir nu a fost prezent la slujbele din Chișinău, de la Catedrala Mitropolitană. Cel puțin aceasta reiese din informațiile și imaginile publicate de Mitropolia Moldovei. Cea din urmă a anunțat pe 21 martie că mitropolitul Vladimir a suferit o intervenție chirurgicală la Moscova. Contactat NewsMaker, episcopul de Soroca Ioan Moșneguțu a confirmat că mitropolitul Vladimir nu a revenit în Moldova, de când a fost operat, și că se află la Moscova. Se va întoarce pe 4 aprilie, a precizat episcopul. 

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei au declarat că mitropolitul Vladimir, în a II-a duminică din post, a „săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova, reprezentanța Bisericii Ortodoxe din Moldova”.

Potrivit Mitropoliei, liturghia oficiată de mitropolitul Vladimir „ne cheamă să ne spovedim păcatele, să mergem la Hristos, să-i arătăm păcatele, bolile şi neputinţele noastre ca el să le vindece şi să ne ajute să facem un început nou în viaţa noastră”.

Pe 21 martie 2023, reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM) declarau că mitropolitul Vladimir a suferit o intervenție chirurgicală. Aceasta a avut loc la o clinică din orașul Moscova. Potrivit BOM, intervenția a avut loc la nivelul coloanei vertebrale. Detalii AICI. În următoarele zile, pe site-ul Mitropoliei au fost publicate informații despre slujbele oficiate la Catedrala Mitropolitană. Din informațiile prezentate, mitropolitul Vladimir nu a fost prezent la slujbele din Chișinău în ultima perioadă.

Contactat de NewsMaker, episcopul de Soroca Ioan Moșneguțu a confirmat că mitropolitul Vladimir nu a revenit în țară. Se va întoarce pe 4 aprilie.

Înaltpreasfințitul mitropolit Vladimir a suferit această intervenție chirurgicală. Deocamdată, nu a revenit în țară, se mai află în orașul Moscova. Este adevărat că a slujit sfânta liturghie duminică în biserica reprezentanței bisericii ortodoxe din Moldova, la Moscova. Urmează ca în data de 4 aprilie să se întoarcă acasă. Starea Înaltpreasfinției Sale post-operatorie este una bună. Mitropolitul se simte bine și cu gânduri de recunoștință pentru clerul și credincioșii care au înălțat rugăciuni pentru Înaltpreasfinția sa în această perioadă”, a menționat Ioan Moșneguțu.

***

În decembrie 2022, Mitropolitul Vladimir a fost la Moscova, unde a participat la ședința comună a Sfântului Sinod și Consiliului Suprem Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Ruse. Se întâmpla la doar două luni după ce Vladimir a participat la o adunare a bisericii ortodoxe ruse, care a avut loc la Mănăstirea „Sfântul Daniel” din Moscova. De menționat că în cadrul adunării au răsunat rugăciuni în sănătatea președintelui rus Vladimir Putin, care în februarie 2022 a declanșat invazia asupra Ucrainei. Atunci Mitropolitul Moldovei a fost decorat de patriarhul Kirill al Rusiei cu una dintre cele mai înalte distincții ale Patriarhiei Moscovei – ordinul patriarhal „Cuviosului Serafim de la Sarov”, gr. I.

Mitropolitul Vladimir a oficiat o liturghie la biserica din Konkovo și în octombrie 2023. La liturghie a participat și ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă Lilian Darii, reprezentanți ai diasporei moldovenești din Moscova și patriarhul Rusiei Kirill. În comunicatul publicat de Mitropolia Moldovei se menționa că slujba religioasă a fost oficiată în limba română, însă în nota informativă a bisericii ruse se indica faptul că aceasta s-a desfășurat în așa-zisa „limbă moldovenească”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: