cna.md

Modificarea condițiilor de pensionare a judecătorilor ar afecta garanțiile acordate magistraților. CNA, despre „Pensii corecte pentru toți”

Proiectul de lege privind modificarea condițiilor de pensionare a judecătorilor, propus de deputații blocului ACUM, va afecta interesele acestor categorii de cetățeni, fapt ce se poate solda cu plecarea din sistem a unui număr considerabil de judecători. Mai mult, există riscul să sporească vulnerabilitatea privind actele de corupție. De asemenea, au fost identificate norme ce contravin constatărilor Curții Constituționale. Concluzia aparține experților Centrului Național Anticorupție și au fost publicate ieri, 11 decembrie. 

Potrivit sursei citate, deși în normele propuse nu au fost indentificate direct riscuri de corupție, implementarea acestora va afecta interesele acestei categorii de cetățeni. Acest fapt s-ar putea solda cu plecarea din sistem a unui număr considerabil de judecători. La fel, reducerea garanțiilor sociale pentru judecători riscă să sporească vulnerabilitatea vizavi de actele de corupție, întrucât motivarea financiară și protecția socială a unei funcții sporește și nivelul de responsabilitate și integritate a acestei funcții.

Totodată, experții au identificat norme ce contravin constatărilor Curții Constituționale exprimate în hotărârea nr.25 din 27.07.2017 pentru controlul constituţionalităţii, articolul II din legea nr. 290 din 16 decembrie 2016 pentru modificarea și completarea unor acte legislative și care vizează direct pensia specială a judecătorilor.

Curtea Constituțională a notat atunci că „independența justiției include securitatea financiară a judecătorilor, care presupune și asigurarea unei garanții sociale cum este pensia specială a judecătorilor. Prin urmare, principiul independenței justiției apără pensia specială a judecătorilor, ca parte integrantă a stabilității financiare a acestora, în aceeași măsură cu care apără celelalte garanții ale acestui principiu”, se mai anunță în comunicat.

De asemenea, Curtea a făcut trimitere la articolul 8 din Carta Universală a Judecătorului, care presupune că „judecătorul are dreptul să ceară pensionarea și să primească o pensie corespunzătoare nivelului său de responsabilitate”.

Amintim că deputații din blocul ACUM, Dan Perciun și Mihai Popșoi, au înregistrat o inițiativă legislativă prin care judecătorii ar putea fi obligați prin lege să se pensioneze la 63 de ani, nu la 50 ca în prezent. Mai mult, aleșii poporului propun instituirea unui plafon al mărimii pensiilor pentru limita de vârstă de cel mult cinci salarii medii pe economie.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: