Moldova a îndeplinit, timp de un an, trei din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene. Care sunt realizările, dar și restanțele
Full Article 3 minutes read

Moldova a îndeplinit, timp de un an, trei din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene. Care sunt realizările, dar și restanțele

Chișinăul a îndeplinit, timp de un an, trei din cele nouă recomandări înaintate de Uniunea Europeană (UE), pe care Republica Moldova trebuie să le realizeze pentru a putea începe negocierile de aderare. Declarația a fost făcută de comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi. Oficialul european declară că țara noastră a obținut progrese importante în ceea ce privește respectarea drepturilor omului, dar rămâne restantă pe domeniul justiției.

Cele trei recomandări ale UE, realizate de Moldova, potrivit comisarului european Oliver Varhelyi, vizează reforma sistemului judiciar și reformele codului electoral, prin sporirea implicării societății civile în procesele decizionale. Moldova și-a asumat angajamentul și în ceea ce privește consolidarea protecției drepturilor omului, în special a grupurilor vulnerabile. Timp de un an, țara noastră a reușit, de asemenea, să sporească egalitatea de gen și să combată violența împotriva femeilor,  susține Varhelyi.

UE susține că Moldova a înregistrat, timp de un an de la obținerea statului de țară candidat, și alte progrese semnificative, însă insuficiente. Între acestea: reforma justiției, deoligarhizarea și reformele privind gestionarea finanțelor publice. Țara noastră rămâne, astfel, restantă în ceea ce privește realizarea și implementarea reformei justiției.

„Progresele în implementarea celorlalți pași sunt, de asemenea, pe drumul cel bun, la fel ca în cazul Ucrainei”, spune Oliver Varhelyi.

Moldova trebuie să îmbunătățească, în continuare, potrivit comisarului european, calitatea investigațiilor și eficiența urmăririi penale care duc la condamnări în dosare de corupție mare. Țara noastră trebuie să continue lupta împotriva crimei organizate, dar și să lucreze la reforma administrației publice, or, spune Varhelyi, „Moldova trebuie să finalizeze revizuirea funcțională a ministerelor și să continue reformarea sistemului de salarizare și a funcției publice bazate pe merit”.

Amintim că Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană acum exact un an, la data de 23 iunie. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nou recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.

Autoritățile de la Chișinău au declarat, anterior, că îndeplinirea condițiilor de pre-aderare sunt principalul scop al Republicii Moldova în acest an, așa încât, la sfârșitul anului, Moldova să poată trece la următoarea etapă – deschiderea negocierilor de aderare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: