коллаж Newsmaker.md/Кристина Демиан

Moldova a refuzat extrădarea lui Veaceslav Platon în Rusia. Moscova cere și predarea lui Plahotniuc și Usatîi

Procuratura Generală a refuzat să îl extrădeze în Rusia pe Veaceslav Platon, acuzat că ar fi scos din sistemul bancar al țării 500 miliarde de ruble. Informația a fost publicată pe 29 octombrie de Ministerul rus de Interne, care a precizat că a solicitat și extrădarea lui Renato Usatîi și pe cea a lui Vladimir Plahotniuc, însă nu a primit niciun răspuns. Toți trei sunt învinuiți, în Federația Rusă, că au condus și făcut parte dintr-o grupare infracțională internațională și că „au săvârșit operațiuni valutare ilegale în care erau implicate persoane nerezidente”.

MAI-ul rus a subliniat că Plahotniuc, Platon și Usatîi sunt cetățeni atât ai Moldovei, cât și ai Rusiei. „În cazul extrădării învinuiților, aceștia riscă până la 20 de ani de închisoare”, se arată în comunicat. Potrivit instituției, toți trei, împreună cu mai mulți bancheri ruși, au elaborat un mecanism prin care din sistemul financiar al Rusiei au fost scoase mijloace bănești ale clienților.

„Pentru a-și atinge scopul, Platon și Plahotniuc l-au atras pe Renato Usatîi, care beneficia de resurse financiar-politice semnificative în Moldova, precum și pe proprietarii de facto a unor bănci – Oleg Vlasov, Alexandr Grigoriev și Oleg Kuzmin, care le-au pus la dispoziție instituțiile bancare pentru săvârșirea infracțiunilor. (…) Împreună cu directorul Moldindconbank  Elena Platon, cu ajutorul unor documente fictive de control valutar, asigurau transferul zilnic a sute de milioane de dolari și euro pe conturile bancare ale președintelui Moldindconbank”, se mai arată în comunicat.

Amintim că, pe 29 octombrie, Procuratura Anticorupție a anunțat că Veaceslav Platon a fost citat în vederea înaintării acuzării într-un dosar penal cu privire la atacul raider asupra unei bănci în care sunt vizați bani din laundromatul rusesc. Omul de afaceri, care este fost deputat, ar urma să se prezinte pe 2 noiembrie.

„Având în vedere interesul public sporit în raport cu investigațiile cu privire la acțiunile întreprinse de către unele persoane în perioada anilor 2011-2015 în vederea preluării controlului asupra instituției financiare BC „Moldova-Agroindbank” SA și gestionarea acestei instituții în beneficiul unui grup criminal organizat, comunicăm că investigațiile respective se referă la fapte ce se încadrează juridic conform prevederilor art. 190 alin. (5) Cod penal (Escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari) și art. 243 alin. (3) lit.b) Cod penal (Spălarea banilor în proporții deosebit de mari)”, au anunțat procurorii.

***

Pe 25 octombrie, portalul «Коммерсантъ» a anunțat, cu trimitere la propriile surse, că în dosarul „Laundromat” s-ar fi produs schimbări semnificative. Potrivit jurnaliștilor, Veaceslav Platon este singura persoană care a stat la baza schemei, iar Plahotniuc ar fi oferit protecție pentru tranzitul banilor. De asemenea, din dosar ar fi dispărut numele lui Usatîi, care era considerat anterior unul dintre organizatori.

„Laundromat” este cea mai mare operațiune de spălare de bani prin băncile din Moldova. În perioada 2010-2013 au fost spălați în acest fel minimum $22 miliarde din Federația Rusă. În 2016, în Moldova a fost inițiat un dosar penal în care figurau 15 judecători. Victor Orîndaș a fost singurul care a reușit să părăsească țara înainte de a fi reținut.

În septembrie 2020, Procuratura Anticorupție a renunțat la învinuiri în cazul a 13 din cei 15 judecători, iar dosarele penale au fost închise. Într-un interviu pentru  NM Platon a declarat că tranzacțiile au fost legale.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Rețelele sociale, în topul surselor de informare. Facebook și TikTok – favoritele moldovenilor

Majoritatea moldovenilor preferă rețelele sociale ca principală sursă de informare, urmate de televiziuni și site-uri de știri – arată cel mai recent studiu de audiență a mass-media din Republica Moldova, prezentat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) pe 17 iunie. La polul opus, 28,6% dintre respondenți spun că nu au încredere în nicio sursă media.

Potrivit cercetării, Facebook, YouTube, TikTok, Instagram și Telegram sunt platformele cele mai accesate, în timp ce X (fosta Twitter), Odnoklassniki și Snapchat sunt mai puțin populare. Majoritatea respondenților – 81% – accesează internetul zilnic, în diverse scopuri: pentru comunicare și socializare, căutarea de informații personale, informare, ascultarea de muzică sau vizionarea de filme, studiu sau activități profesionale.

Studiul mai arată că posturile de televiziune se bucură de cea mai mare încredere în rândul populației, acestea fiind urmate de rețelele sociale și site-urile de știri.

„Sperăm că cifrele de audiență vor fi utile managerilor media în elaborarea planurilor de promovare și marketing, dar și în atragerea de parteneri și publicitate. În același timp, informațiile despre profilul socio-demografic al publicului vor ajuta echipele editoriale să înțeleagă mai bine cine le urmărește. Atunci când știi cui te adresezi, poți crea conținut mai relevant, mai interesant și mai bine adaptat nevoilor publicului, ceea ce contribuie la creșterea audienței”, a declarat Nadine Gogu, directoarea executivă a CJI.

Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 1.045 de respondenți, al populației adulte (18+ ani) din Republica Moldova. Studiul acoperă atât mediul urban, cât și cel rural, inclusiv diferite regiuni geografice ale țării. Marja de eroare maximă este de ±3,0%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: