Moldova, afectată de blocajul Ungariei privind aderarea Ucrainei? Oficial UE: „Este iresponsabil”

Parlamentul European exercită presiuni asupra Ungariei pentru a debloca începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, un blocaj care ar putea afecta și Republica Moldova. Aflat în vizită la Chișinău, vicepreședintele legislativului european, Nicolae Ștefănuță, a declarat că nu este corect ca cele două țări să depindă una de alta în procesul de aderare la Uniunea Europeană, întrucât Moldova înregistrează progrese de două ori mai rapide decât oricare alt stat, iar acest lucru ar trebui să se reflecte în modul de desfășurare a negocierilor.

„Nu poți să le ții mereu cuplate. Pentru că una este o țară de talia Ucrainei, cu problemele pe care le are, și alta este Moldova și nu ar fi corect nici față de una, nici față de alta. În acest moment acest lucru este blocat, noi Parlamentul European, punem presiune pe Ungaria să lase din acest blocat pentru că este un blocaj care este geopolitic periculos și este iresponsabil”, a spus Ștefănuță.

Anterior, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a declarat că rezistența Ungariei față de începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE afectează și Moldova. Potrivit acesteia, Chișinăul nu poate deschide primul capitol de negocieri, deoarece procesul urma să aibă loc în paralel.

Amintim că, în luna mai, în timpul unei vizite la Chișinău, comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, a declarat că este esențială inițierea primului cluster în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova.

Ea a menționat că se așteaptă doar o decizie din partea Consiliului UE, întrucât „ambele țări și-au îndeplinit sarcinile”. În acest context, Consiliul trebuie să identifice modalitățile prin care procesul poate continua.

În paralel, ministrul ungar pentru Afaceri Europene, Janusz Boka, a reafirmat că Budapesta va continua să se opună aderării Ucrainei la UE.

***

Republica Moldova și Ucraina sunt țări-candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană din iunie 2022. Țara noastră a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, alături de Ucraina, pe 23 iunie 2022. În decembrie 2023, Consiliul European, format din liderii statelor-membre UE, a decis începerea negocierilor de aderare cu cele două țări. Pe 14 iunie 2024 vicepremierul pentru integrare europeană Cristina Gherasimov a anunțat că Republica Moldova și Ucraina vor începe oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană pe 25 iunie. Detalii AICI. Pe 21 iunie 2024, președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care sunt inițiate negocierile de aderare la Uniunea Europeană și este desemnată Cristina Gherasimov, viceprim-ministră pentru Integrare Europeană, în calitate de negociator-șef din partea Republicii Moldova. Detalii AICI.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Președinția explică de ce 5 persoane au rămas fără cetățenie: s-au înrolat în armata rusă din regiunea transnistreană

Președinția a venit cu explicații în cazul celor cinci persoane care au rămas fără cetățenia Republicii Moldova, după ce președinta Maia Sandu a semnat un decret în acest sens. Potrivit instituției prezidențiale, măsura a fost luată în urma unei sesizări venite din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), care a constatat că persoanele vizate s-au înrolat voluntar într-o unitate militară rusă dislocată ilegal în regiunea transnistreană.

„Procedura de retragere a cetățeniei pentru cele cinci persoane a fost inițiată de Agenția Servicii Publice (ASP), în urma unei sesizări din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Potrivit verificărilor efectuate de SIS, aceștia s-au înrolat voluntar în forțele armate ale unui stat străin, mai exact într-o unitate militară rusă dislocată ilegal în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, a declarat consilierul prezidențial, Igor Zaharov, pentru NewsMaker.

Amintim că cinci bărbați născuți în Republica Moldova, cu vârste între 39 și 51 de ani, au rămas fără cetățenie, după ce președinta Maia Sandu a semnat un decret în acest sens pe 17 iulie. Decizia poate fi, totuși, contestată în instanță, conform legii.

Precizăm că, conform legii, cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă, prin decret prezidențial, persoanei care:

  • a obținut cetățenia în mod fraudulos, prin furnizarea de informații false, prin ascunderea unor date esențiale sau în lipsa temeiurilor prevăzute de prezenta lege ori de legislația anterioară în materie de cetățenie;
  • s-a înrolat benevol în forțele armate ale unui stat străin;
  • a comis fapte deosebit de grave care aduc prejudicii esențiale statului.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: