Moldova, alături de 43 de țări, a cerut la Haga crearea unui tribunal care să judece Rusia pentru crimele de război comise în Ucraina
Full Article 2 minutes read

Moldova, alături de 43 de țări, a cerut la Haga crearea unui tribunal care să judece Rusia pentru crimele de război comise în Ucraina

Un grup de 44 de țări a cerut la Haga crearea unui tribunal care să tragă Federația Rusă la răspundere pentru crimele de război comise în Ucraina. O declarație în acest sens a fost adoptată în urma conferinței „Restabilirea justiției pentru Ucraina”. Documentul a fost susținut inclusiv de Republica Moldova, scrie publicația „Freedom”, cu referire la un comunicat emis de autoritățile olandeze.

Potrivit sursei, la conferința de la Haga au participat 57 de țări. Documentul a fost susținut de 44 de state, inclusiv țări membre UE, Canada, Georgia, Japonia, Republica Moldova, Noua Zeelandă, Marea Britanie și SUA.

„Reafirmăm condamnarea fermă a actelor de agresiune ale Federației Ruse împotriva Ucrainei. Aceste acte, inclusiv tentativa de a anexa ilegal regiuni ale Ucrainei, sunt încălcări flagrante ale Cartei ONU, o încălcare a dreptului internațional care implică responsabilitatea statului a Federației Ruse”, se arată în declarație.

Țările au cerut consolidarea eforturilor pentru a asigura investigarea corectă a crimelor de război și tragerea la răspundere a Rusiei pentru toate încălcările dreptului internațional comise în timpul invaziei Ucrainei. De asemenea, statele semnatare au confirmat în declarație intențiile de a contribui la crearea unui tribunal special pentru a aduce Federația Rusă în fața justiției.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: