Andrei Mardari / NewsMaker

Moldova ar putea semna un contract de aprovizionare cu gaze din Azerbaidjan și România. Spînu: „Nu este bine să ții ouăle în același coș”

Criza de gaze cu care se confruntă țara noastră, de rând cu țările europene, determină Republica Moldova să ia în calcul opțiunea semnării unui contract de furnizare a gazelor naturale din Azerbaidjan și România. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Important” de la TVC 21. Potrivit vicepremierului, Moldova este în discuții cu cele două țări pentru o aprovizionare cu gaze naturale a țării noastre pe termen mediu și lung. „Ne dorim pentru următorii 10-15 ani”, spune Spînu.

„Știți, este o vorbă la moldoveni că nu este bine să ții ouăle în același coș, trebuie să le diversifici. Esența acestei zicale este că noi am ajuns după 30 de ani de independență să fim dependenți de o singură sursă energetică”, a declarat vicepremierul.

În context, Andrei Spînu declară că Moldova este în discuții, la moment, cu Azerbaidjanul și România – țări din care își dorește să importe, cât mai curând, gaze naturale. Spînu dă asigurări că operatorii de gaze naturale din cele două țări propun un preț la gaz mai bun, fără a impune condiționalități Moldovei.

„Suntem într-o situație de criză. Cantitatea de gaz și prețul face să nu știm exact când vom semna aceste contracte. Noi am dori cât mai repede. Nu sunt condiționalități și repet: noi nu am acceptat niciodată condiționalități, în mod special politice”, a mai comunicat Andrei Spînu.

Vicepremierul spune că își dorește să semneze un contract de lungă durată, pentru cel puțin 10-15 ani: „Nu de la un an la an, dar pe un termen lung”. Potrivit lui Spînu, formula discutată de Azerbaidjan și oficialii de la Chișinău este „mai bună” în perioada de vară, comparativ cu contractul semnat de fostul prim-ministru Ion Chicu cu Gazprom, potrivit căruia prețul la gaz pe timp de vară era sută la sută prețul de piață.

„Și eu întreb: când se discuta cu atâta patos de acest contract se iau contactele vechi să se vadă în ce formulă s-a semnat: Este ușor să faci acum populism, să spui că am avut un preț bun la gaz, când prețul era de 100 dolari per mia de metri cubi livrați și este o cu totul altă situație când preșul este de 2 mii de dolari”, a mai spus Spînu.

Potrivit vicepremierului, consumul Republicii Moldova în perioada octombrie-aprilie este de în jur 800 de milioane de metri cubi de gaze naturale. Autoritățile își propun, însă, să reducă acest consum până la 600 de milioane de metri cubi de gaze. Scopul poate fi dobândit, spune Spînu, inclusiv prin reducerea, cu 15%, în mod voluntar a  consumului de gaz. „Consideram că putem depăși această iarnă cu ușurință cu un volum de 500 de milioane de metri cubi”, a mai precizat Andrei Spînu.

Precizăm că șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că va merge repetat la ANRE pentru a cere majorarea prețului la gazele naturale de la aproape 23 de lei, la 29 de lei – preț fără TVA inclus. În septembrie, țara noastră va cumpăra gaze naturale din Federația Rusă cu 1882 de dolari per mia de metri cubi. Prețul este cu 400 de dolari mai mare față de luna trecută.

Recent, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a declarat că autoritățile elaborează mecanismul de acordare a compensațiilor consumatorilor casnici. Potrivit lui, 60% din populația țării va beneficia de compensația maximă la plata facturilor la energie. Oficialul a declarat că mai mult de jumătate din populația țării este foarte vulnerabilă energetic și doar 1% din cetățeni își permit să-și achite factura la încălzire și energie electrică la tarifele actuale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: