Republica Moldova a fost invitată să adere la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut de Comisarul European pentru Gestionarea Crizelor Janez Lenarčič, în cadrul unor declarații alături de ministra Afacerilor Interne Ana Revenco. Moldova va deveni oficial membră a Mecanismului după negocierea și semnarea acordului administrativ. Cu noul statut, potrivit autorităților, moldovenii vor avea servicii de protecție la cel mai înalt nivel și țara va putea miza inclusiv pe suport din partea celor 27 de țări ale UE și alte 9 state participante.
Pe 28 aprilie, țara noastră a fost invitată să adere la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene.
Astfel, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de la Chișinău, pompierii și salvatorii moldoveni intră în ultima fază de pregătire pentru a se alătura celei mai puternice rețele internaționale de cooperare în domeniul prevenirii dezastrelor, pregătirii și răspunsului la ele.
Reprezentanții Ministerului au adăugat că apropierea Moldovei de Mecanismul de protecție civilă al UE a început în septembrie 2022, când a fost depusă cererea de aderare.
„Atunci, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a solicitat o evaluare a capacităților de gestionare a riscurilor de dezastre. Două misiuni ale Comisiei Europene, de evaluare a capacităților noastre de intervenție, au avut deja loc. Rezultatele evaluărilor au arătat că, prezența și implicarea proactivă a pompierilor și salvatorilor moldoveni în gestionarea crizei umanitare, încă din primele zile ale războiului din Ucraina, a accelerat și a perfecționat substanțial capacitățile țării noastre de protecție civilă și răspuns la crize”, a declarat Ministerul.
Prin urmare, Janez Lenarčič a prezentat Moldovei foaia de parcurs pentru aderarea la Mecanismul de protecție civilă al UE.
„Devenind stat participant, Republica Moldova își va consolida și mai mult capacitatea de a răspunde eficient la urgențe și dezastre, beneficiind în același timp de sprijin și solidaritate din partea Uniunii Europene”, a comunicat Lenarčič.
Se preconizează că, după negocierea și semnarea acordului administrativ, Republica Moldova va deveni oficial membră a Mecanismului de protecție civilă al UE.
„Acest nou statut va aduce cetățenilor țării noastre servicii de protecție de cel mai înalt nivel, în cele mai complexe situații de criză. Astfel, vom putea miza pe suport din partea celor 27 de țări ale UE și alte 9 state participante (Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Turcia, Bosnia și Herțegovina, Albania și, mai recent, Ucraina). Totodată, atunci când o situație de urgență va depăși capacitățile de răspuns ale unei țări din Europa și nu numai, pompierii și salvatorii moldoveni vor fi chemați să ofere suport prin intermediul Mecanismului, alături de colegii lor europeni”, a comunicat MAI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!