Максим Андреев / NewsMaker

Moldova, mai puțin coruptă. A urcat două poziții în clasamentul Transparency International

Republica Moldova a devenit mai puțin coruptă în 2021, față de anul precedent. Cel puțin asta arată raportului anual privind corupția pe glob, întocmit anual de Transparency International. Raportul mai arată că cele mai slabe rezultate în UE le înregistrează Bulgaria, Ungaria și România. Germania bate pasul pe loc.

Europa de Vest și Uniunea Europeană rămân regiunea cea mai puțin coruptă de pe glob, potrivit raportului pe 2021 al Transparency International. Cu un scor de 66 dintr-un maxim posibil de 100 de puncte, regiunea se află totuși într-o perioadă de stagnare, în care se instaurează treptat o nouă normalitate – potrivit TI – una marcată de diminuarea măsurilor de transparență și responsabilitate. Aceste măsuri ar fi fost reduse parțial din cauza pandemiei, fără a fi însă deocamdată reinstaurate, ceea ce ar contribui la scăderea încrederii populației în factorii decizionali din fruntea societăților, notează Deutsche Welle.

Chiar și țările care conduc în clasamentul mondial privind corupția ar da semne de regres, pe fondul scandalurilor de corupție care au afectat mai multe state din UE în 2021. Potrivit Transparency, efectele pe termen lung ale politicilor anti-corupție inadecvate s-ar vedea deja clar în Ungaria, cu un scor CPI (Indicele Percepției Corupției) de 43 și Polonia (56), cu temeri privind Slovenia (57), care li s-ar putea alătura în curând.

Cele mai corupte țări în regiunea vest-europeană și UE sunt percepute a fi Bulgaria (42), Ungaria (43) și România, cu un scor CPI de 45. Cu acest punctaj, România ocupă locul 66 în clasamentul mondial al corupției, cu o treaptă mai sus decât în 2020.

Republica Moldova s-a clasat pe locul 105 din 180, cu un scor de 36 din 100. Țara noastră a urcat în 2021 două poziții în clasament față de anul 2020.

transparency.org

Cele mai puțin corupte state europene ar fi Danemarca (88), Finlanda, cu același scor, urmate de Norvegia și Suedia, cu 85 de puncte. Germania are 80 de puncte în clasamentul corupției mondiale al TI, ocupând locul 10. În fața Republicii Federale se mai află trei state europene: Luxemburg, cu 81 de puncte, Olanda, cu 82, și Elveția, cu 84. Marea Britanie se plasează imediat după Germania, cu 78 de puncte.

La polul opus, cele mai corupte țări, potrivit cercetării, sunt Somalia (13), Siria (13) și Sudanul de Sud (11).

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

nordinfo.md/foto simbol

Investiție de peste €500.000 în construcția unui depozit modern pentru semințe la Bălți

La Bălți se construiește un depozit modern pentru păstrarea semințelor, cu o investiție ce depășește jumătate de milion de euro. Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare. Lucrările sunt programate să se finalizeze la începutul toamnei 2025. Informațiile au fost comunicate pe 11 iulie de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Ministerul a anunțat că depozitul este construit la Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor, filiala Bălți. Investiția în construcție se ridică la 514 mii de euro și este realizată prin proiectul „Livada Moldovei”, gestionat de minister. „Livada Moldovei” este o linie de creditare oferită de Banca Europeană de Investiții Guvernului Republicii Moldova.

„Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare și va fi dotată cu un cântar rutier instalat pe structură de beton armat, pentru o gestionare logistică eficientă. Proiectul a fost lansat ca răspuns la uzura avansată a infrastructurii existente, care nu mai asigură condiții corespunzătoare de umiditate, protecție fitosanitară și manipulare mecanizată”, au comunicat reprezentanții ministerului, adăugând că lucrările urmează să fie finalizate la începutul toamnei 2025.

Ministerul a declarat că „infrastructura modernizată va contribui la sporirea capacității naționale de producere și păstrare a semințelor certificate, adaptate condițiilor pedoclimatice locale”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: