Moldova nu recunoaște așa-zisele „alegeri” din teritoriile ucrainene anexate de Rusia. Reacția MAEIE
Full Article 2 minutes read

Moldova nu recunoaște așa-zisele „alegeri” din teritoriile ucrainene anexate de Rusia. Reacția MAEIE

Republica Moldova nu recunoaște și condamnă așa-numitele „alegeri” locale și regionale, care urmează să aibă loc pe 10 septembrie, în Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk, teritorii ucrainene anexate ilegal de Federația Rusă. Precizarea a fost făcută pe 8 septembrie de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Republica Moldova nu recunoaște și condamnă organizarea așa-numitelor “alegeri” locale și regionale în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei preconizate pentru data de 10 septembrie curent. Încercarea Federației Ruse de a imprima legitimitate ocupării prin forță a teritoriilor statului suveran Ucraina sunt ilegale, fiind în total dezacord cu prevederile dreptului internațional și tratatelor internaționale la care însăși Rusia este parte. Prin organizarea așa-numitelor alegeri, Rusia aduce un afront direct Cartei ONU și Actului Final de la Helsinki, încălcând cu premeditare principiile suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, a comunicat MAEIE.

În acest context, ministerul de Externe de la Chișinău a reiterat faptul că Republica Moldova sprijină ferm independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul granițelor ei recunoscute internațional.

***

Amintim că, pe 30 septembrie 2022, președintele rus Vladimir Putin a semnat un „acord de aderare la Rusia” a teritoriilor ucrainene ocupate din regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie și a declarat că acum locuitorii acestora sunt cetățeni ai Federației Ruse.

SUA și Occidentul au declarat că nu recunosc anexarea și vor continua să considere regiunile Herson și Zaporojie, precum și Donețk și Lugansk, drept teritoriu suveran al Ucrainei. Opinia a fost împărtățită și de președinta țării, Maia Sandu, care a declarat pe 30 septembrie că Republica Moldova nu recunoaște așa-zisele referendumuri organizate de Federația Rusă în regiunile ocupate ale Ucrainei și nici decretele semnate de președintele rus Vladimir Putin prin care a recunoscut independența regiunilor Herson și Zaporojie. Maia Sandu a reiterat, în context, sprijinul consecvent al țării noastre pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: