zn.ua

Moldova s-ar putea împrumuta cu €143,5 mln pentru a moderniza sistemul de încălzire termică din Chișinău 

Ministerul Energiei a anunțat că va negocia cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) un împrumut de 143,5 milioane de euro. Banii vor fi investiți în modernizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din Chișinău. Potrivit Ministerului, investiția va permite instalarea a peste 2 500 de puncte termice individuale și trecerea a peste 1600 de blocuri la distribuția orizontală a agentului termic. Lucrările vor contribui la reducerea pierderilor de căldură cu până la 30%. Totodată prin aceste acțiuni, a comunicat Ministerul, consumatorii vor avea posibilitatea de a conecta/deconecta încălzirea în apartamente și vor putea regla în mod independent consumul de energie. 

Ministerul Energiei al Republicii Moldova a anunțat, pe 13 noiembrie, că va negocia cu BERD un Acord de împrumut în valoare de 143,5 milioane de euro. Împrumutul va fi redirecționat către „optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău”. O hotărâre în acest sens a fost aprobată la ședința Guvernului.

„Lucrările de investiții vor include instalarea a 2.510 Puncte Termice Individuale și trecerea a 1 665 de blocuri la distribuția orizontală a agentului termic, ceea ce va contribui la reducerea pierderilor de căldură  cu până la 30%. Astfel, consumatorii vor avea posibilitatea de a conecta/deconecta încălzirea în apartamente și vor putea regla în mod independent consumul de energie. Proiectul va mai include lucrări de anvelopare a blocurilor, reabilitarea rețelelor termice primare și construcția a două stații de pompare. Pe lângă optimizarea consumului de energie termică, aceste măsuri vor contribui la reducerea costurilor pentru consumatori și la un impact pozitiv asupra mediului, prin scăderea emisiilor de carbon asociate sistemului de termoficare”, a raportat Ministerului.

Potrivit instituției, valoarea totală a proiectului este de 326 de milioane de euro, „dintre care circa 40 milioane vor fi oferiți sub formă de grant”.

„Echipa de negociatori, condusă de ministrul Victor Parlicov, urmează să clarifice condițiile financiare de alocare, valorificare și rambursare a împrumutului, condițiile de intrare în vigoare și de modificare a Acordului și alte aspecte tehnice”, au menționat reprezentanții Ministerului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

default

Teste finale la centrala de cogenerare de pe platforma – Petromidia Năvodari

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR), prin compania Rompetrol Energy, se află în ultima etapă a celui mai important proiect de investiții al mecanismului – centrala de cogenerare de la Petromidia. Până la finalul lunii august, investiția de peste 160 de milioane de dolari va fi integrată complet cu rafinăria Petromidia și cu Sistemul Energetic Național (SEN).

Ultimele progrese au fost prezentate reprezentanților la cel mai înalt nivel al celor doi parteneri strategici din cadrul FIEKR, respectiv Bulat Zakirov, Vicepreședinte al Consiliului de Administație al companiei naționale de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas (KMG), Erik Sagiyev, CEO KMG International (Rompetrol) și Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Energiei.

„Proiectul centralei de cogenerare este rezultatul multor ani de muncă în echipă a inginerilor, proiectanților și specialiștilor din România, Kazahstan și Turcia. Este unul dintre cele mai mari proiecte de eficiență energetică din regiunea Dobrogea din ultimii ani și a fost implementat cu sprijinul deplin al Ministerului Energiei din România. Centrala va reduce dependența energetică a rafinăriei Petromidia, va optimiza costurile, va asigura o furnizare fiabilă de energie electrică și abur și va consolida controlul strategic asupra aprovizionării cu energie în cadrul Grupului KMG International (Rompetrol)”, a declarat Bulat Zakirov, Vicepreședintele Consiliului de Administrație al KazMunayGas.

În perioada februarie – iunie 2025 au fost realizate testele de punere în funcțiune și de conformitate ale celor două turbine pe gaz, au fost verificate sistemele de măsură și control, cele de alimentare cu gaze naturale și gaz de rafinărie și au fost pregătite sistemele de abur pentru furnizarea către Petromidia.

Un pas important a fost marcat în lunile martie și aprilie, când cele două turbine SGT-750 au fost sincronizate cu sistemul energetic național în toate configurațiile de funcționare și a fost începută producția propriu-zisă de energie electrică. De la începutul testelor până în prezent, au fost deja produși peste 11.000 MWh, direcționați către rafinăria Petromidia și în SEN.

De la începutul lunii iulie, centrala va avea capabilitatea de a furniza atât energie electrică, cât și abur către Rompetrol Rafinare, ca urmare a începerii producției de abur în cazanele recuperatoare. Până la finalul lunii august, vor fi efectuate testele complete de performanță, se vor obține certificările și autorizațiile din partea autorităților de profil, iar la final va fi marcată recepția lucrărilor. În acest moment, centrala este operată de o echipă mixtă formată din reprezentanți ai contractorului și din partea companiilor care au furnizat echipamentele principale (turbinele pe gaz, cazanele, camerele de comandă etc.).

Centrala va genera aproape 80 MWh, din care va fi acoperit integral necesarul de energie al platformei Petromidia (60–70 MWh), dar și abur tehnologic de până la 180 de tone/oră, corespunzător necesarului maxim de consum. Surplusul de energie electrică va fi direcționat către Sistemul Energetic Național.
Cele mai importante echipamente instalate, turbinele SGT-750, utilizează combustibil gazos (amestec de gaz natural și gaz de rafinărie), cu o rată de încălzire a materiei prime de 9.120 kJ/kWh, și generează circa 39 MWh de energie electrică fiecare.

Noua centrală de cogenerare va susține semnificativ procesele operaționale din rafinăria Petromidia, dar și rezultatele financiare înregistrate de aceasta. În același timp, va avea un rol major în echilibrarea producției și distribuției de energie electrică în regiunea Dobrogea, prin asigurarea necesarului de energie al platformei, dar și prin injectarea în sistemul național a surplusului de energie electrică.
Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român a fost înființat în octombrie 2018 de KMG International (80%) și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (20%), obiectivul principal și strategic al acestuia fiind dezvoltarea de proiecte energetice în România.

Departamentul de Comunicare și Relații Publice
KMG International

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: