Moldova va primi și mai mulți bani din partea UE. Europarlamentar: „Negocieri cu succes. Am crescut alocările”
Full Article 2 minutes read

Moldova va primi și mai mulți bani din partea UE. Europarlamentar: „Negocieri cu succes. Am crescut alocările”

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan anunță că au fost crescute alocările pentru Republica Moldova în bugetul Uniunii Europene pentru anul 2023. Oficialul declară că banii vor fi utilizați pentru investiții în modernizare, în școli, spitale, dar și pentru gestionarea crizei. 

„Negocieri cu succes: am crescut alocările pentru Republica Moldova în Bugetul UE 2023”, a scris europarlamentarul, pe Facebook.

El a declarat că acordul între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene privind Bugetul UE din anul 2023 cuprinde o creștere de 210 milioane de euro a alocărilor – „pentru sprijinirea țărilor din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova și Ucraina, în plus față de orice alte pachete existente sau anunțate”.

Banii, potrivit lui Mureșan, vor putea fi utilizați pentru investiții în modernizare, în școli, spitale, dar și pentru gestionarea crizei generate de invazia Rusiei în Ucraina și implementarea reformelor necesare integrării europene.

„Republica Moldova este stat candidat și va deveni stat membru al Uniunii Europene. Trebuie să creștem sprijinul pentru Moldova în următorii ani pentru a-i ajuta să treacă peste crizele care se confruntă și să pregătească de aderarea la Uniunea Europeană”, a conchis Mureșan.

***

Amintim că pe 23 iunie Republica Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, alături de Ucraina. Aceasta s-a întâmplat pe 23 iunie, la Bruxelles, după ce a avut loc reuniunea Consiliului European. Șefii de stat şi de guvern din țările UE, 27 la număr, au votat în unanimitate pentru acordarea statutului.

Pe 17 iunie, Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea acordării statutului de candidat la UE atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova. Colegiul Comisiei Europene a adoptat Opiniile pe marginea cererilor Republicii Moldova și Ucrainei de a deveni state membre ale UE. În cazul Georgiei s-a menționat că țara trebuie să îndeplinească anumite condiţii înainte de a i se putea acorda statutul.

Înainte de a-și acorda votul pentru ca Republica Moldova și Ucraina să primească statutul, pe 23 iunie, deputații europeni au votat în plenul Parlamentului European rezoluția prin care au cerut acordarea statutului de stat candidat Ucrainei și Republicii Moldova. Rezoluția a fost susținută cu 529 de voturi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: