yasteq.com

Moldova va rămâne fără 5G în următorii doi ani. Motivele pentru care licitația a fost amânată

Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) nu planifică nici în 2023 să scoată la licitaţie benzile de frecvență 5G. Sunt concluziile portalului Mold-street.com, cu referire la Programul de elaborare a actelor normative ale ANRCETI pentru anul 2023, în care sunt specificate şi concursurile pentru eliberarea licențelor pentru utilizarea frecvențelor.

Astfel, deși la sfârșitului anului 2021 ANRCETI planifica, pentru 2022, organizarea concursului pentru eliberarea licențelor de utilizare a frecvențelor radio din patru benzi de frecvențe, inclusiv și cele pentru comunicații mobile de generația a 5-a (5G), planurile instituției s-au schimbat.

De notat că Programul de management al spectrului de frecvențe radio pentru anii 2021-2025, aprobat de Guvernul Chicu în 2020, recomanda ca până pe 30 iunie 2022, autoritatea de reglementare să elaboreze și să consulte public aprobarea documentelor de concurs privind eliberarea licențelor pentru dreptul de utilizare a resurselor de spectru radio din benzile de frecvență 700 MHz și 3600 MHz, adică 5G.

Autoritățile sperau să încaseze circa 100 milioane euro, dar deocamdată concursul pentru licențe nu a mai fost anunțat.

Concursul se amână

Anul trecut însă Cabinetul de miniștri a decis să prelungească, până în al doilea trimestru al 2024, termenul de pregătire a concursului pentru valorificarea frecvențelor necesare implementării rețelelor de comunicații mobile de generația a 5-a (5G).

Astfel, concursul pentru benzile de frecvență 700 MHz și 3600 MHz care urma să se desfăşoare în septembrie 2022, a fost prelungit cu 2 ani, ceea ce în opinia autorităţilor „va oferi o perioadă suficientă de timp pentru depășirea constrângerilor în procesul de valorificare a acestor resurse de spectru pentru benzile de frecvență 5G”.

Printre motivele invocate de Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale pentru a extinde termenul cu 2 ani se numără scăderea puterii de cumpărare a populației urmare a crizei economice; rata mică de penetrare a telefoanelor mobile compatibile 5G (<5-7%) și prețul relativ înalt al telefoanelor mobile compatibile 5G (peste 500 euro, în raport cu circa 200 euro – prețul mediu al terminalelor 4G comercializate pe piața Republicii Moldova), dar și altele.

MIDR susţine că pentru a decide amânarea licitaţiei a luat în considerație și opinia consolidată a Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC, a Asociației Investitorilor Străini, și a furnizorilor de comunicații electronice mobile – Moldcell, Orange Moldova și Moldtelecom.

***

De precizat că antenele 5G au servit drept motiv de răspândire a unor teorii conspiraționiste, undele dintre ele care făceau legătura cu virusul COVID-19. Știrile false au fost remarcate nu doar în Republica Moldova, ci și în alte țări.

5G este un risc pentru sănătate?

5G utilizează benzi de frecvență cunoscute pentru care autoritățile din domeniul sănătății au emis avize.

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) stabilesc limite de expunere de la 0 la 300 GHz. OMS a concluzionat că expunerea legată de rețelele fără fir și de utilizările acestora nu provoacă efecte adverse cunoscute asupra sănătății populației dacă expunerea este sub limitele recomandate.
Sub pragurile definite de OMS, agentiile de sănătate internaţionale şi naţionale sunt aliniate la siguranţa frecvenţelor radio folosite în telefonie.

În Europa, Comitetul pentru riscuri emergente și noi (SCHEER) a emis un aviz în februarie 2015: „Conform rezultatelor cercetării ştiinţifice actuale, nu se stabilesc efecte adverse asupra sănătatii dacă expunerea rămâne sub nivelurile stabilite de standardele în vigoare”.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Igor Grosu

Grosu, prezent la Congresul PNL: „Vom face lucruri frumoase pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”

Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate, a participat pe 12 iulie la Congresul extraordinar al Partidului Național Liberal (PNL) din România. Politicianul a susținut un discurs în timpul reuniunii, în care a urat succes PNL-ului și a făcut apel la liberali să fie alături de Republica Moldova la alegerile parlamentare din 28 septembrie, pentru a da statului o perspectivă „clară” privind integrarea europeană.

Noi, în Republica Moldova, urmărim foarte atent ce se întâmplă în România. Pentru că de felul cum merg lucrurile la București, în întreaga Românie foarte mult depind și felul în care merg lucrurile în R. Moldova. Vă mulțumesc pentru tot ajutorul pe care l-ați acordat constant la nivel de Guvern, la nivel de agenții, primării. Lucrul ăsta este apreciat, lucrul ăsta este de menționat de fiecare dată, fiindcă ajutorul României nu s-a oprit niciodată și este complicat să-l cuantificăm, pentru că el este continuu”, a declarat Igor Grosu.

Liderul PAS a mai notat interferențele ruse cu care s-a confruntat România în perioada alegerilor prezidențiale din 2025. E a subliniat că Rusia are o „atenție permanentă” față de România și Republica Moldova. „Ei ne privesc ca un tot întreg, ca un neam, ca o națiune. Măcar aici sunt sinceri, că ne tratează ca pe neamul românesc. Dvs ați simțit cumva pe pielea dvs lucruri pe care noi le simțim de 35 de ani, dar asta te face mai tare și mai pregătit”, a adăugat acesta.

Igor Grosu a remarcat că, în toamnă, și în Republica Moldova urmează să aibă loc alegeri parlamentare. Politicianul a declarat că scrutinul va fi despre calea pe care va merge statul, iar opțiunile sunt două: aderarea la UE sau rămânerea în „incertitudine”.

De ales nu prea avem multe. Dar un lucru simt și sunt sigur că cu ajutorul dvs, cu ajutorul prietenilor o să învingem și o să dăm Republicii Moldova o perspectivă foarte clară de integrare europeană. Vă rugăm să fiți alături. Și când spun că fiți alături, am în vedere să discutați cu primarii, primar la primar, ministru la ministru, om la om, politician la politician, să le transmiteți încrederea și sprijinul, că Republica Moldova nu este singură, are mulți prieteni și va reuși”, a menționat președintele PAS.

La final, Igor Grosu a urat succes în continuare Partidul Național Liberal, pe care l-a numit „partid-frate”. „Împreună o să facem echipă, împreună vom face lucruri frumoase pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”, a spus el

Facebook/Igor Grosu

Precizăm că Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Național Liberal sunt membri ai Partidului Popular European – una dintre cele mai mari formațiuni transnaționale din Parlamentul European.

Congresul extraordinar al PNL a avut loc în Sala Unirii din Parlamentul României. Pe lângă liberali, la reuniune au mai participat președintele țării, Nicușor Dan, și reprezentanți ai formațiunilor din coaliția de guvernare.

În cadrul reuniunii a fost votată conducerea formațiunii. Astfel, premierul Ilie Bolojan a fost ales președinte al Partidului Național Liberal, cu 976 de voturi. El a fost singurul care a candidat pentru această poziție. De asemenea, vicepreședinți ai partidului au fost aleși Cătălin Predoiu, Ciprian Ciucu, Adrian Veştea şi Nicoleta Pauliuc, iar Dan Motreanu a fost numit secretar general al PNL.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: