Moldova vrea să adere la UE până în 2028. Recean: „Pentru asta muncim”

Republica Moldova își propune să semneze tratatul de aderare la Uniunea Europeană până în anul 2028. Declarația a fost făcută vineri, 11 aprilie, de către prim-ministrul Dorin Recean, într-un interviu acordat presei române în cadrul Antalya Diplomacy Forum.

„Alegerea strategică a Republicii Moldova este una foarte clară: să devenim membru al marii familii europene. Pentru asta muncim, pentru ca până la sfârșitul acestei decade, mă refer către 2028, să putem deja să semnăm tratatul de aderare la Uniunea Europeană“, a declarat premierul Recean.

Șeful Executivului de la Chișinău a precizat că Moldova a finalizat screening-ul pentru mai mult de jumătate din capitolele acquis-ului comunitar, iar procesul de negocieri avansează într-un ritm susținut. Totodată, autoritățile accelerează reformele instituționale pentru a pregăti țara să implementeze legislația europeană.

„Republica Moldova investește un efort colosal pentru a ne construi cadrul instituțional necesar ca să implementăm acquis-ul comunitar până atunci”, a subliniat premierul.

Recean a evidențiat și sprijinul partenerilor internaționali, considerat crucial în acest proces.

„Atât Comisia Europeană, cât și țările membre, acordă asistență nemijlocită Republicii Moldova. Și asistență financiară, dar foarte important, asistență sub formă de expertiză”, a mai menționat el.

Un sprijin aparte vine din partea României, pe care Recean o consideră un partener strategic esențial.

„Avem o relație privilegiată cu Bucureștiul. Avem foarte mulți specialiști de la București care lucrează la Chișinău, în guvern, în ministere sau în instituții independente, cum ar fi Consiliul Concurenței”, a adăugat premierul.

Întrebat despre riscurile legate de regiunea transnistreană, Recean a fost tranșant: “Cei din stânga Nistrului nu sunt independenți de dorința, de influența și de indicațiile de la Moscova… Obiectivul Moscovei este să destabilizeze Republica Moldova”.

Prim-ministrul Dorin Recean întreprinde în perioada 11-13 aprilie, o vizită de lucru în Antalya, unde participă la cea de-a patra ediție a Forumului diplomației, la invitația președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan.

Evenimentul reunește șefi de state și de guverne, miniștri și experți care vor aborda subiecte de actualitate de pe agenda regională și internațională.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

30 de ani de la aderarea R. Moldova la Consiliul Europei. Popșoi: „A fost un pilon esențial al progresului nostru” (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a transmis pe 13 iulie un mesaj cu ocazia împlinirii a trei decenii de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei. Diplomatul a menționat că Consiliul Europei a fost un „pilon esențial” al progresului Republicii Moldova și și-a exprimat convingerea că parteneriatul din acestea va continua să fie unul solid.

Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova făcea un pas esențial pe calea democrației, a statului de drept, a respectului pentru drepturile omului, integrându-se într-o familie de valori care ne-a inspirat și sprijinit constant în procesul de consolidare instituțională și transformare democratică. Trei decenii mai târziu, putem spune cu certitudine că parteneriatul cu Consiliul Europei a fost un pilon esențial al progresului nostru. Grație cooperării strânse și susținute, am reușit să avansăm reforme importante în justiție, combaterea corupției, protecția drepturilor omului, libertatea presei și guvernarea democratică. (…) Privim înainte cu încredere, convinși că acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării noastre”, a transmis ministrul de Externe.

De asemenea, Mihai Popșoi a mulțumit, în numele Guvernului Republicii Moldova, Consiliului Europei pentru solidaritate, expertiză și sprijin „constant” acordat în acești 30 de ani.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care a fost creată la 5 mai 1949. Consiliul Europei reunește 46 de state membre și o serie de state cu statut de observator (SUA, Mexic, Israel, Canada, Vatican, Japonia).

Acesta are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

Republica Moldova a deținut pentru prima dată președinția Comitetului de Miniștri în perioada mai-noiembrie 2003. Atunci țara noastră a devenit prima țară din spațiul CSI care a deținut această poziție. O a doua președinție este programată pentru noiembrie 2025 – mai 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: