Moldovagaz a început recalcularea costului gazelor naturale, consumate de persoanele juridice

SA „Moldovagaz” a început recalcularea costului gazelor naturale, consumate de persoanele juridice în perioada 1 ianuarie 2018 – 16 martie 2018, pentru o sumă totală de 304,369 milioane lei (inclusiv TVA). Potrivit serviciului relații publice al companiei, procesul va fi finalizat în termen de 4 luni, începând cu luna mai a anului curent.

În cazul persoanelor juridice active (consumatori existenți), suma totală recalculată va fi de 98,573 milioane lei (inclusiv TVA). Este planificată compensarea a 25,019 milioane lei în luna mai, 26,407 milioane lei în iunie, 26,019 milioane lei în iulie și 21,127 milioane lei în august.

Totodată, în cazul persoanelor juridice inactive (deconectate pentru datorii, au reziliat contractul de furnizare, au intrat în procesul de insolvabilitate etc.), suma totală recalculată va fi de 24,137 milioane lei (inclusiv TVA). În luna mai, valoarea compensației pentru această categorie de consumatori se va ridica la 6,415 milioane lei, în iunie 6,503 milioane lei, în iulie 5,163 milioane lei, în august 6,055 milioane lei.
În același timp, sumele plătite anterior de către întreprinderile din complexul termoenergetic vor fi compensate în luna mai printr-o plată unică sau prin stingerea creanțelor și obligațiunilor reciproce. În cazul SA „Termoelectrica” cifra va fi de 161,355 milioane lei, iar SA „CET-Nord” 20,303 milioane lei.

Decizia de recalculare a costului gazului consumat a fost luată pe baza hotărârii Consiliului de Administrație al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică în aprilie 2021.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: