Imagine simbol

Moldovenii din Israel și Gaza ar putea fi strămutați cu ajutorul Ciprului și Egiptului. Celulă de criză la MAI

Autoritățile de la Chișinău anunță că pregătesc planuri pentru suportul cetățenilor moldoveni aflați în Israel și Fâșia Gaza, care doresc să revină în Republica Moldova, în contextul conflictului militar declanșat între cele două țări. În acest sens, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că va contacta guvernele țărilor vecine, Cipru și Egipt, pentru strămutarea, la nevoie, a cetățenilor moldoveni, în cazul în care revenirea pe calea aeriană în Republica Moldova nu va fi posibilă direct.

Autoritățile membre ale Celulei de criză anunță că vor menține legătura cu guvernele statelor care au cetățeni în Israel și organizează evacuarea acestora, pentru preluarea inclusiv a cetățenilor Republicii  Moldova.

La fel, MAI anunță că menține legătura cu SUA, Israel și Egipt cu privire la instituirea unui coridor de evacuare pentru civilii din Gaza, între ei cetățeni ai Moldovei aflați în zonă, care vor să revină acasă.

De menționat că, până în prezent, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, prin Celula sa de criză, a reușit să pună la dispoziția cetățenilor moldoveni aflați în Israel mai multe platforme de comunicare în care aceștia se pot înregistra cu solicitări de revenire sau alte nevoi. De asemenea, MAEIE a suplimentat și numărul personalului Ambasadei.

„Cetățenii cu documente de călătorie expirate trebuie să știe că reprezentanța diplomatică din Israel le va elibera titluri de călătorie, pentru ca aceștia să poată reveni”, precizează MAI.

Potrivit datelor oficiale, în Israel sunt înregistrați 13 mii de cetățeni moldoveni, dintre aceștia 252 s-au înregistrat pe platforma MAEIE  pentru revenire, iar 336 au revenit în țară cu cursele aeriene programate de linie, după atacul Hamas. De la începutul conflictului, peste 600 de cetățeni israelieni au intrat în Republica Moldova. Până la această oră, niciunul dintre aceștia nu a solicitat asistență din partea statului.

De menționat în acest context că Ziarul Jerusalem Post a scris, citând surse din serviciile de securitate egiptene, că Egiptul refuză să deschidă coridoare umanitare pentru refugiații palestinieni Anterior, după cum a raportat CNN, Israelul a declarat că sunt în curs de negocieri pentru a permite cetățenilor americani și civililor palestinieni să părăsească Fâșia Gaza spre Egipt prin punctul de control Rafah, înainte de începerea unei posibile operațiuni terestre israeliene, scrie Radio Svoboda.

***

Pentru a avea informații din sursă directă, cetățenii Republicii Moldova sunt îndemnați să se informeze  accesând paginile oficiale ale autorităților: https://israel.mfa.gov.md/https://mfa.gov.md/rohttps://mai.gov.md/

Informațiile de contact pentru cetățenii moldoveni aflați în Israel:

pagina web: https://israel.mfa.gov.md/ 

email: [email protected]

telefon de urgență, inclusiv WhatsApp: +972527789772 și +972527998396 (în regim 24/7)

Centru de Apel MAEIE:

0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.

+373 22 188 000 – pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare.

+37379818081 (inclusiv WhatsApp)

mail: [email protected] 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Bolea, despre condițiile de la Aeroportul Chișinău: „Multe din plângeri sunt comandate”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a comentat plângerile cetățenilor privind condițiile de la Aeroportul Internațional Chișinău, după ce statul a preluat administrarea acestuia. Potrivit ministrului, multe dintre aceste plângeri ar fi comandate de către persoanele care au pierdut controlul asupra aeroportului. Menționăm că, în 2023, aeroportul a trecut în gestiunea statului, după ce fusese timp de 10 ani (din 2013) concesionat companiei Avia Invest, controlată de oligarhul fugar Ilan Șor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Есть вопросы” cu Nicolai Paholnițchi.

„Multe din plângeri sunt comandate, deoarece acei tovarăși care au pierdut aeroportul nu le este deloc convenabil. Anul trecut a fost venit de 345 milioane de lei venit. Anul acesta va fi venitul mai mare, deoarece sunt și restaurante și magazine de stat. Și toți banii se întorc sub formă de dezvoltare a aeroportului, nu doar se plătește cum înainte doar niște mită pentru alegători. Mobilierul este nou. Sunt condiții bune. Pe 31 o să prezentăm un proiect pentru reconstrucția terminalului, care va putea deservi până la 6 milioane de persoane. Pentru comparație, în cel mai bun an, Aeroportul Chișinău primea până la 3 milioane. Aeroportul face investiții mari, dar trebuie de făcut după proiect, pentru că e vorba despre securitate. Acesta nu este un simplu șopron la tine acasă. Ne cerem scuze către cetățeni pentru că intervin unele incomodități”, a declarat Vladimir Bolea.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: