Telegram/Alexandr Nesterovski

Monument sovietic din Rîșcani, vandalizat. Ambasada rusă: „O încercare de a denigra faptele strămoșilor eliberatori”

Un monument sovietic din orașul Rîșcani a fost vandalizat – pe acesta a fost desenată crucea încârligată, simbol nazist. Cazul a fost făcut public de deputatul Alexandr Nesterovskii – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor – pe 17 aprilie. Într-o reacție, Ambasada Rusiei în Republica Moldova a calificat actul ca fiind o „încercare de denigrare a faptelor strămoșilor eliberatori”. Instituția a cerut oamenilor legii din țara noastră să tragă la răspundere autorii acțiunii. 

Deputatul Alexandr Nesterovskii a publicat pe 17 aprilie, pe canalul său de Telegram, imagini care arată că pe un monument dedicat comsomoliștilor căzuți în cel de-al doilea război mondial a fost desenată svastică. Parlamentarul a menționat că monumentul este amplasat în orașul Rîșcani.

Telegram/Alexandr Nesterovski
Telegram/Alexandr Nesterovski

Creaturile care nu pot aprecia isprava, datorită căreia noi toți astăzi trăim sub un cer liniștit, continuă să facă singurul lucru pe care știu să-l facă în această viață – să strice și să distrugă! Îmi pare sincer rău că în țara noastră au rămas reprezentanți subdezvoltați ai rasei umane a căror singură „realizare” este războiul împotriva monumentelor!”, a adăugat Nesterovskii.

Deputatul a precizat că, cu trei zile înainte de a fi vandalizat, monumentul fusese vopsit de membri ai organizației de tineret „Next Generation”, cu suportul Partidului „Renaștere”, din care face parte Nesterovskii.

Pe 18 aprilie, ambasada Rusiei la Chișinău a venit cu o reacție la vandalizarea monumentului sovietic din Rîșcani.

Trebuie să constatăm cu regret că seria actelor de vandalism împotriva monumentelor Marelui Război pentru Apărarea Patriei din Republica Moldova continuă. Pe 17 aprilie, anul curent, s-a aflat despre profanarea monumentului dedicat soldaților sovietici care au murit în timp ce apărau Patria, care fusese decorat în ziua precedentă (or. Rîșcani). Considerăm acest act ilegal ca fiind o încercare de denigrare a istoriei și de devalorizare a faptelor eroice ale strămoșilor noștri-liberatori. Nu va funcționa – amintirea eroismului și a curajului lor este vie în mințile și inimile oamenilor din întreaga lume”, se arată într-un comunicat publicat de misiunea diplomatică rusă.

Reprezentanții ambasadei au cerut ca responsabilii să fie trași la răspundere. „Încă o dată, ne așteptăm ca organele de drept din Republica Moldova să identifice autorii acestor acte sacrilegiale și ca aceștia să fie aduși în fața justiției”, se mai arată în comunicat.

Ambasada a sugerat că monumentul a fost restaurat deja. „Mulțumim tuturor cetățenilor interesați pentru că au înlăturat cu promptitudine consecințele vandalismului și au pus în ordine monumentul”, au menționat reprezentanții instituției.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: