Telegram/Alexandr Nesterovski

Monument sovietic din Rîșcani, vandalizat. Ambasada rusă: „O încercare de a denigra faptele strămoșilor eliberatori”

Un monument sovietic din orașul Rîșcani a fost vandalizat – pe acesta a fost desenată crucea încârligată, simbol nazist. Cazul a fost făcut public de deputatul Alexandr Nesterovskii – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor – pe 17 aprilie. Într-o reacție, Ambasada Rusiei în Republica Moldova a calificat actul ca fiind o „încercare de denigrare a faptelor strămoșilor eliberatori”. Instituția a cerut oamenilor legii din țara noastră să tragă la răspundere autorii acțiunii. 

Deputatul Alexandr Nesterovskii a publicat pe 17 aprilie, pe canalul său de Telegram, imagini care arată că pe un monument dedicat comsomoliștilor căzuți în cel de-al doilea război mondial a fost desenată svastică. Parlamentarul a menționat că monumentul este amplasat în orașul Rîșcani.

Telegram/Alexandr Nesterovski
Telegram/Alexandr Nesterovski

Creaturile care nu pot aprecia isprava, datorită căreia noi toți astăzi trăim sub un cer liniștit, continuă să facă singurul lucru pe care știu să-l facă în această viață – să strice și să distrugă! Îmi pare sincer rău că în țara noastră au rămas reprezentanți subdezvoltați ai rasei umane a căror singură „realizare” este războiul împotriva monumentelor!”, a adăugat Nesterovskii.

Deputatul a precizat că, cu trei zile înainte de a fi vandalizat, monumentul fusese vopsit de membri ai organizației de tineret „Next Generation”, cu suportul Partidului „Renaștere”, din care face parte Nesterovskii.

Pe 18 aprilie, ambasada Rusiei la Chișinău a venit cu o reacție la vandalizarea monumentului sovietic din Rîșcani.

Trebuie să constatăm cu regret că seria actelor de vandalism împotriva monumentelor Marelui Război pentru Apărarea Patriei din Republica Moldova continuă. Pe 17 aprilie, anul curent, s-a aflat despre profanarea monumentului dedicat soldaților sovietici care au murit în timp ce apărau Patria, care fusese decorat în ziua precedentă (or. Rîșcani). Considerăm acest act ilegal ca fiind o încercare de denigrare a istoriei și de devalorizare a faptelor eroice ale strămoșilor noștri-liberatori. Nu va funcționa – amintirea eroismului și a curajului lor este vie în mințile și inimile oamenilor din întreaga lume”, se arată într-un comunicat publicat de misiunea diplomatică rusă.

Reprezentanții ambasadei au cerut ca responsabilii să fie trași la răspundere. „Încă o dată, ne așteptăm ca organele de drept din Republica Moldova să identifice autorii acestor acte sacrilegiale și ca aceștia să fie aduși în fața justiției”, se mai arată în comunicat.

Ambasada a sugerat că monumentul a fost restaurat deja. „Mulțumim tuturor cetățenilor interesați pentru că au înlăturat cu promptitudine consecințele vandalismului și au pus în ordine monumentul”, au menționat reprezentanții instituției.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

facebook.com/maia.sandu

Maramă românească, amuletă și cărți: Cadourile primite de Maia Sandu în ultimele luni

Instituția prezidențială a făcut publică lista cadourilor protocolare admisibile oferite șefei statului în trimestrul al doilea al anului 2025. Potrivit documentului, cel mai valoros obiect primit este o maramă tradițională românească din Bucovina, cusută manual, în valoare de 1250 de lei. Cadoul i-a fost oferit Maiei Sandu pe 10 iunie de către președintele României, Nicușor Dan, cu ocazia primei sale vizite oficiale la Chișinău.

O delegație a Institutului Politehnic din Tomar, Portugalia, i-a oferit șefei statului o placă din argilă, cu gravura simbolică a Cetății Ordinului Cavalerilor Templieri (450 lei), precum și o monedă comemorativă cu inscripția „Institutul Politehnic din Tomar, Republica Portugheză” (600 lei), în cadrul unei vizite de informare la Președinție.

În contextul unei întrevederi de lucru, un grup de parlamentari britanici i-a oferit un platou decorativ rotund din ceramică, prelucrat manual, cu emblema Inter-Parliamentary Union – British Group, în valoare de 500 de lei.

Cu ocazia unei vizite oficiale la Tirana, pe 17 mai, Maia Sandu a primit din partea președintelui Albaniei, Bajram Begaj, un suvenir în ramă de sticlă, reprezentând un element din costumul tradițional feminin albanez – un șort brodat manual – în valoare de 790 de lei. Tot în aceeași zi, organizatorii celei de-a șasea ediții a Summitului Comunității Politice Europene i-au oferit mai multe cadouri simbolice: cartea „The History of George Castriot, surnamed Scanderbeg, King of Albania” (650 lei), albumul foto „Inside Albania” (400 lei), un tablou decorativ pe pânză cu o reproducere a unei cărți poștale a summitului (200 lei) și un disc vinil cu 10 compoziții muzicale din anii ’80 (450 lei).

Ambasadorul Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, Ulvi Bakhshaliyev, i-a dăruit o amuletă-suvenir, un fragment dintr-un covor tradițional azer, cu o valoare de 890 de lei, cu ocazia participării la expoziția de covoare azere.

Cu ocazia Zilei orașului Călărași, președinta a primit un obiect decorativ ce reprezintă simbolul public teritorial al județului Călărași, România (350 lei), oferit de Consiliul Județean. Tot în aceeași zi, organizatorii Festivalului Cireșar din comuna Trușeni i-au oferit un suvenir decorativ din sticlă organică, personalizat pentru ediția a IV-a a evenimentului (490 lei).

Abasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău, Yan Wenbin, i-a oferit Maiei Sandu o tapiserie de artă chinezească, realizată în tehnica defilării, din mătase și țesătură, evaluată la 790 de lei.

În cadrul vizitei oficiale, șefa statului a mai primit un set format dintr-o căniță și o farfurioară din colecția „Golden Rudraksha”, cu o valoare de 690 de lei, oferit de Tanja Fajon, viceprim-ministra și ministra Afacerilor Externe și Europene a Republicii Slovenia. Tot atunci, senatoarele Véronique Guillotin și Nadia Sollogoub, membre ale Grupului de prietenie Moldova-Franța din Senatul Franței, i-au oferit o medalie-monedă unică din bronz, gravată cu imaginea „Marianneei”, în valoare de 770 de lei.

Administrația prezidențială precizează că toate aceste cadouri au fost înregistrate în Registrul de evidență a cadourilor admisibile și au fost trecute în proprietatea aparatului prezidențial.

LCP_2025_2 by Doina Buruiană

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: