Membrul Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia Alexandr Brod a reacționat la anunțul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Moldova de a bloca alte 5 site-uri care au legătură cu redacția Sputnik. Oficialul a declarat că Federația Rusă „nu ar trebui să suporte o astfel de situație” și și-a exprimat speranța că Rusia va avea o reacție în acest sens. El a adăugat că mizează în special pe sancțiuni economice.
„Societatea este lipsită de informații obiective despre ceea ce se întâmplă pe teritoriul Ucrainei, în Europa, în special despre scopurile și obiectivele operațiunii militare speciale. Autoritățile Moldovei au devenit parte a industriei ideologice de a denigra Rusia, încearcă să-i prindă pe locuitorii țării de acul sentimentelor anti-ruse”, a spus oficialul rus, relatează Ria Novosti.
El a adăugat că „Rusia nu ar trebui să suporte o astfel de situație”. „Sper că va urma o reacție adecvată”, a menționat el. Brod a spus că mizează în special pe sancțiuni economice.
Totodată, oficialul a subliniat că Moldova „continuă să adopte cea mai proastă experiență rusofobă a Occidentului, limitând activitatea mass-mediei ruse”. La fel, el a amintit de situația cu compania MIR. „Astfel de acțiuni pot fi calificate cu încredere drept discriminare severă împotriva rușilor din Moldova, al căror număr este de peste 200 de mii de oameni”, a conchis el.
***
Pe 22 martie SIS a anunțat că încă cinci portaluri vor fi blocate, din cauza promovării informațiilor false. Toate au legătură cu redacția Sputnik, al cărui prim site a fost blocat încă în februarie 2022 pentru că este „promotor de informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență”. Cu sediul central la Moscova, Sputnik are redacții regionale în orașe din diferite țări, promovând activ mesajele Kremlinului.
Anterior, pe 20 martie, autoritățile Moldovei au anunțat că acordul cu privire la garanțiile de drept și internațional în vederea activității libere și independente a Teleradiocompaniei „MIR” ar putea fi denunțat. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană s-au convocat într-o ședință și au avizat pozitiv o inițiativă a Guvernului care prevede acest lucru.
În acest context mai precizăm că după invazia Ucrainei de către Rusia, autoritățile de la Moscova au blocat accesul spre nu mai puțin de 5 300 de site-uri, în încercarea de a institui cenzura pe subiectul războiului. Datele au fost publicate de „Roskomsvoboda”, un proiect creat pentru monitorizarea registrului portalurilor blocate. Printre site-urile interzise se numără și portalul nostru NewsMaker.md, dar și alte resurse mass media din Republica Moldova.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!