anticoruptie.md

„Multiple riscuri de corupție”. CNA a criticat dur mai multe proiecte ale guvernării

Mai multe proiecte de acte normative de pe agenda Parlamentului și Guvernului au fost supuse expertizei anticorupție. Experții Centrului Național Anticorupție (CNA) susțin că au constatat numeroase riscuri de corupție și abuzuri în textele documentelor. Aceștia au recomandat revizuirea și excluderea normelor cu potențial coruptibil, astfel încât riscurile în acest sens să fie minime.

„CNA are obiecții la calitatea mai multor acte normative de pe agenda Parlamentului și Guvernului. Sunt ambiguități și multiple riscuri de corupție”, au precizat experții.

Printre proiectele expertizate sunt:

  • proiectul de hotărâre de Guvern privind transmiterea unor bunuri de pe str. A. Mateevici din mun. Chișinău, din administrarea Cancelariei de Stat în administrarea Ministerului Culturii;
  • proiectul de lege care împuternicește Curtea de Conturi să facă audit extern la societățile comerciale din domeniul gazelor naturale;
  • proiectul de hotărâre de Guvern cu privire la aprobarea Regulamentului de concurs pentru ocuparea funcției de registrator în domeniul cadastral.

Analizând proiectul de hotărâre de Guvern privind transmiterea unor bunuri de pe str. A. Mateevici din mun. Chișinău, experții au constatat că, în urma aprobării proiectului, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” ar urma să gestioneze patru construcții și un teren. „Textul proiectului vine în contradicție cu datele din Registrul bunurilor imobile și cu prevederile cadrului normativ aferent, iar acest fapt poate conduce la promovarea unor interese private, în detrimentul interesului public”, se arată în declarația CNA.

În acest fel, experții atenționează că promovarea proiectului, în prezenta formulă, ar putea conduce la gestionarea ilegală a proprietății publice – „iar eventualele abuzuri comise ar putea fi „legalizate””.„ Totodată, pierderea proprietății publice a statului asupra imobilelor propuse transmiterii ar fi ireversibilă. Prin urmare, există riscul ca interesele statului să fie grav prejudiciate”, au comunicat reprezentanții CNA.

Obiecții au fost formulate și la proiectul de lege care împuternicește Curtea de Conturi să facă audit extern la societățile comerciale din domeniul gazelor naturale.

„Din start, proiectul stabilește norme ce derogă de la cadrul normativ general, fapt ce ar admite interpretări abuzive. Proiectul de lege creează precondiții ca potențialii subiecți ai auditului să recurgă la acte de corupție pentru a determina funcționarii să-i scutească de audit sau să-i auditeze nejustificat”, au spus experții.

Concomitent, potrivit lor, există riscul ca agenții publici responsabili de audit să nu poată fi atrași la răspundere pentru posibile incidente de integritate sau manifestări de corupție admise, se menționează în raport. În acest fel, CNA recomandă o specificare exhaustivă a subiecților și stabilirea unor criterii clare, potrivit cărora aceștia vor fi calificați pentru a fi supuși auditului de conformitate.

Un alt act, supus expertizei, este proiectul de hotărâre de Guvern cu privire la aprobarea Regulamentului de concurs pentru ocuparea funcției de registrator în domeniul cadastral. În expertiza anticorupție se menționează că cerințele pe care trebuie să le întrunească un candidat fac trimitere la prevederi legale defectuoase, iar acesta este un factor de risc major.

„În textul regulamentului se regăsește expresia „registratorul cadastral trebuie să aibă o reputație ireproșabilă”. În normă, însă, nu sunt specificate ce condiții trebuie să întrunească candidatul pentru această calificare. Astfel, în lipsa unor criterii clare prestabilite, apare riscul ca o persoană să fie desemnată conform propriilor convingeri ale membrilor Comisiei de concurs, se spune în raport”, au declarat reprezentanții CNA.

În acest fel, experții anticorupție au recomandat revizuirea și excluderea normelor cu potențial coruptibil reflectate în raportul de expertiză, astfel încât actul normativ să fie aplicat eficient, iar riscurile de corupție să fie minime.

CNA efectuează expertiză anticorupție începând cu anul 2006.

***

Pe 24 august, Parlamentul a adoptat, în lectură finală, legea cu privire la CNA. Aceasta prevede că directorul instituției va putea fi numit de către Legislativ – prin votare simplă și nu în urma unui concurs. Iar pe 18 noiembrie, Ruslan Flocea a fost demis din funcția de șef al CNA.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: