„Mulțumesc tuturor celor care au fost la datorie fără încetare”. Maia Sandu, despre consecințele ploilor abundente
Full Article 3 minutes read

„Mulțumesc tuturor celor care au fost la datorie fără încetare”. Maia Sandu, despre consecințele ploilor abundente

Președinta Maia Sandu a mulțumit tuturor celor care „au fost la datorie fără încetare și au dat o mână de ajutor oamenilor aflați în primejdie din cauza ploilor abundente de sâmbătă”. Potrivit șefei statului, autoritățile au lucrat toată noaptea acolo unde a fost nevoie de pomparea apei din gospodăriile inundate, deblocarea drumurilor și înlăturarea consecințelor intemperiilor, mai ales în centrul și sudul țării. „Din păcate, pentru astăzi, la fel, se așteaptă ploi torențiale, de aceea vă îndemn să evităm deplasările care pot fi amânate”, a comunicat Maia Sandu. 

Pe 15 septembrie, Maia Sandu a mulțumit „salvatorilor, pompierilor, polițiștilor, carabinierilor, soldaților, drumarilor, medicilor, primarilor și tuturor celor care au fost la datorie fără încetare și au dat o mână de ajutor oamenilor aflați în primejdie din cauza ploilor abundente de sâmbătă”.

„Îi mulțumesc și fiecărui cetățean care a sărit în ajutor la nevoie. Autoritățile au lucrat toată noaptea acolo unde a fost nevoie de pomparea apei din gospodăriile inundate, deblocarea drumurilor și înlăturarea consecințelor intemperiilor, mai ales în centrul și sudul țării. Din păcate, pentru astăzi, la fel, se așteaptă ploi torențiale, de aceea vă îndemn să evităm deplasările care pot fi amânate. Să avem grijă unii de alții”, a comunicat șefa statului pe o rețea de socializare.

În ultimele 24 de ore, 30 de persoane, printre care 3 copii, au fost evacuate din calea revărsărilor. 31 de drumuri publice naționale au fost afectate, alte 21 de trasee – inundate. În 67 de situații a fost nevoie de a defrișa arbori, în 110 cazuri s-a pompat apa din subsoluri și gospodării. Datele au fost comunicate, în dimineața zilei de 15 septembrie, de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din cadrul MAI. Potrivit instituției, 2 459 angajați MAI au fost mobilizați pentru a interveni în teritoriu. Detalii AICI.

Președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Dorin Recean au fost în raionul Leova, iar ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros – în raionul Strășeni. Oficialii au inspectat prejudiciile înregistrate în teritoriu urmare a ploilor abundente. Grosu a găsit în satul Filipeni și în orașul Leova mai multe drumuri impracticabile, gospodării inundate, clădiri avariate și afaceri înnămolite. Recean, aflat la Sărata Nouă, a raportat că mai multe depozite au fost inundate. Iar la Romanovca, din cauza digului iazului care a cedat, două poduri au fost distruse de ape. În context, premierul a cerut o anchetă cu privire la modul de exploatare și întreținere a iazului rupt. Detalii AICI.

Până în dimineața zilei de 16 septembrie, toată Republica Moldova va fi sub cod portocaliu de instabilitate atmosferică. Sunt prognozate ploi însoțite de descărcări electrice, periodic ploi torențiale și vânt puternic. Totodată riscul de inundații continue crește iar în anumite zone se poate intensifica. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: