Andrei Mardari / NewsMaker

Municipalitatea, despre perchezițiile de la sediul ASP: „Este vorba de persoane din afara primăriei”

Perchezițiile efectuate de către Centrul Național Anticorupție (CNA) la sediul Agenției Servicii Publice (ASP), nu vizează angajații din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău. Informațiile au fost confirmate de către reprezentanții instituției. 

„Vă anunț că Primăria Chișinău nu are nicio legătură cu asta. Din informații, este vorba de persoane din afara primăriei. În diverse alte cazuri, reprezentanții primăriei colaborează cu oamenii legii, pentru a fi apărate interesele municipalității”, au precizat reprezentanții Primăriei Chișinău.

Totodată, în comunicatul emis se menționează că în ultimii ani, Primăria a depus zeci de sesizări la CNA și Procuratură pe faptul furturilor de terenuri, iar acum aceste cazuri sunt examinate și intreprinse măsuri.

Amintim că oamenii legii au inițiat, pe 14 decembrie, percheziții la sediul Agenției Servicii Publice.

Perchezițiile au avut loc într-un dosar privind obținerea ilegală a terenurilor care aparțin Primăriei mun. Chișinău. Aceasta a fost deconspirată de Procuratura Anticorupție, Centrul Naţional Anticorupţie și Inspectoratul național de investigații. Șapte persoane ar fi implicate.

Potrivit materialelor cauzei, schema funcționa în felul următor: un angajat al Agenției Servicii Publice identifica persoane cu drept de proprietate asupra unor terenuri care se mărginesc cu loturi ce aparțin Primăriei, după care, împreună cu acestea, instalau la hotarele terenurilor blocuri de beton. Ulterior, se construia o șură sau altă construcție pretins provizorie, amplasată deja pe lotul Primăriei, pe care o legalizau, înregistrând-o în Registrul bunurilor imobile. La etapa actuală, au fost identificate cinci cazuri de preluare abuzivă a proprietăților Primăriei municipiul Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare

Încă un raion cere Guvernului instituirea stării excepționale în agricultură: „Situație fără precedent”

Consiliul raional Căușeni cere Guvernului să declare stare excepțională în agricultură din cauza „situației catastrofale provocate de condițiile meteo nefavorabile”. Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 25 iulie. Este al doilea raion, după Ștefan-Vodă, care solicită introducerea stării de urgență. Despre aceasta a anunțat Asociația „Forța Fermierilor”, menționând că „deși autoritățile cunoșteau situația critică încă din primăvară, nu au fost luate măsuri eficiente pentru sprijinirea fermierilor afectați”.

„O mare parte din raionul Căușeni, ca și alte zone din Sudul țării, înregistrează secetă severă pentru al patrulea an consecutiv, o situație fără precedent în istoria agriculturii moldovenești. Precipitațiile în zonă au fost cu 60-70% sub media multianuală, iar temperaturile extreme au agravat și mai mult situația culturilor agricole”, a declarat Asociația „Forța Fermierilor”, menționând că este „o situație fără precedent”.

Printre consecințele grave semnalate de fermieri se numără: pierderi de 80-90% la porumb și floarea-soarelui, roade compromise la rapiță și grâu, afectate de înghețurile de primăvară, imposibilitatea efectuării însămânțărilor de toamnă din lipsă de umiditate și falimentarea a zeci de producători agricoli din raion.

Guvernul nu a comentat, deocamdată, solicitarea autorităților raionului Căușeni.

***

Amintim că anterior Consiliul raional Ștefan-Vodă a cerut instituirea stării excepționale în agricultură din cauza secetei din ultimii ani.

În reacție, MAE a anunțat că va analiza solicitarea autorităților de la Ștefan Vodă pentru a ajuta agricultorii „care au necesități reale”.

„Guvernul continuă să ofere resursele necesare pentru ca agricultura să fie eficientă și să țină cont de schimbările climatice care se manifestă to mai accentuat. MAIA lucrează cu fermierii să facă tranziția la culturi și tehnologii care sunt adecvate solului și umidității din regiunile corespunzătoare. Reamintim și despre programul în creștere de subvenționare a sistemelor eficiente de irigare”, precizează instituția.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: