Premierul Natalia Gavrilița a declarat că profesorii care nu vor să se vaccineze „trebuie să-și găsească altă ocupație”. Afirmația a fost făcută în cadrul ediției din 31 august a emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8. Peste câteva ore după încheierea emisiunii, prim-ministrul a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook prin intermediul căruia a adresat scuze publice pedagogilor. Șefa Executivului a subliniat că aceasta nu este poziția oficială a Guvernului.
„Oamenii sunt liberi să nu se vaccineze, însă în momentul în care participă în procese sociale, interacționează cu oameni pe care pot să îi supună unui anumit risc, atunci intră în joc responsabilitatea socială. Ca să fie clar: medicii, de exemplu, s-au vaccinat în proporție de 98%. Majoritatea medicilor sunt vaccinați. Noi neapărat vom merge în continuare pe încurajarea vaccinării celor care sunt în prima linie. În momentul în care profesorii intră în clasă și interacționează cu copiii și pun sub risc sănătatea copiilor și a familiilor lor – atunci trebuie să se vaccineze. Dacă ei nu vor să se vaccineze, atunci trebuie să-și găsească altă ocupație”, a declarat premierul.
Peste câteva ore de la încheierea emisiunii televizate, Natalia Gavrilița și-a cerut scuze pentru afirmație.
„Regret declarația nereușită despre profesorii care refuză vaccinarea, făcută în cadrul emisiunii Politica cu Natalia Morari. Fraza nu reprezintă politica Guvernului în niciun fel. Poziția noastră față de această chestiune rămâne neschimbată – profesorii au dreptul să refuze vaccinarea și să continue predarea în clase, atât timp cât dovedesc cu regularitate că sunt negativi la testele Covid-19. Trebuie să oferim un mediu sigur copiilor, cadrelor didactice și părinților. Le cer scuze profesorilor pe care declarația mea i-a rănit”, a scris prim-ministrul.
Amintim că decizia CNESP din 23 august prevede că, din 1 septembrie, elevii vor începe anul de studii 2021-2022 cu prezenţă fizică, însă cu respectarea unor măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului. De asemenea, angajații din educație care nu sunt vaccinați vor trebui să prezinte, la fiecare două săptămâni, rezultatul negativ al testului la Covid-19. Analizele vor fi achitate de către cadrele didactice. Autoritățile își propun să accelereze, în acest mod, procesul de imunizare împotriva COVID-19 astfel încât, până la 1 octombrie, rata de vaccinare în sistemul de învăţământ (reprezentanţii adulţi) să constituie 95%. Federația Sindicală a Educației și Științei a criticat decizia. Subiectul a fost discutat ulterior în cadrul unei platforme la care au participat reprezentanții sindicatelor, ministrul Educației, șefa Comisiei parlamentare pentru educație, dar și un epidemiolog.
Pe 28 august, primarul capitalei Ion Ceban a anunțat că autoritățile municipale nu se vor conforma prevederii CNESP și că, din 1 septembrie, profesorii și personalul auxiliar din capitală, care refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului, nu vor trebui să își achite testele la Covid-19 o dată la două săptămâni. Edilul a precizat că Primăria va aloca 3 mln de lei din fondul municipal, pentru testarea profesorilor din Chișinău.
Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a subliniat că decizia CNESP nu poate fi anulată de autoritățile locale.