Andrei Mardari / NewsMaker

Natalia Gavrilița, despre tensiunile dintre Ucraina și Rusia: „Toate autoritățile sunt pregătite, evaluează mai multe scenarii”

Premierul țării Natalia Gavrilița susține că Guvernul urmărește „cu îngrijorare” evoluția situației regionale, în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. În cadrul unei conferințe de presă din 18 ianuarie, șefa Executivului a declarat că autoritățile evaluează mai multe scenarii.

Și noi urmărim cu îngrijorare evoluția situației în context regional, aceste declarații pe care le fac Federația Rusă și Ucraina și sperăm că părțile vor fi înțelepte și nu vor duce la escaladarea situației. În același timp, toate autoritățile sunt pregătite, evaluează mai multe scenarii și vor acționa în dependență de situație”, a declarat Natalia Gavrilița.

Amintim că publicația americană The New York Times a publicat un articol în care susține că Moscova și-a pregătit diplomații pentru evacuarea din Ucraina. Mai mult, potrivit jurnaliștilor, care citează surse proprii din cadrul serviciului ucrainean de securitate, familiile diplomaților ar fi părăsit deja Kievul. Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a venit cu o reacție pe 18 ianuarie. Într-un comentariu scurt, instituția a precizat că Ambasada Rusiei în Ucraina funcționează „în regim normal”.

Recent, s-au desfășurat negocieri între reprezentanții SUA și NATO și Rusia, cu privire la „garanții de securitate”. Rusia a cerut NATO să stopeze extinderea blocului, solicitare pe care aceștia au refuzat-o. Totodată, Rusia a refuzat să își retragă trupele militare de la frontiera cu Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că Moscova este nevoită să își păstreze trupele în acel loc, întrucât „nu poate accepta invazia NATO”.

Despre relocarea trupelor rusești în apropierea frontierei cu Ucraina, presa din țara vecină a început să semnaleze încă în primăvara anului 2021. Situația a devenit și mai tensionată începând cu luna noiembrie. Autoritățile americane și ucrainene susțin că Moscova planifică o invazie. De asemenea, Pentagonul susține că Rusia ar pregăti o „operațiune specială” în estul Ucrainei, pentru a avea motiv să își introducă trupele militare.

De cealaltă parte, Rusia a negat în repetate rânduri acuzațiile cu privire la eventuale „acțiuni agresive”. Kremlinul susține că nu a amenințat pe nimeni și nu intenționează să atace, iar declarațiile cu privire la „agresiunea Federației Ruse” ar fi un pretext pentru ca NATO să își plaseze și mai multă tehnică militară în apropierea frontierei cu Rusia. MAE-ul rus a declarat anterior că declarațiile Vestului cu privire la „agresiunea Rusiei” și posibilitatea de a ajuta Kievul sunt „și amuzante, și periculoase”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

socialistii.md

„Provocare politică”. Reacția socialiștilor la informațiile despre plătirea participanților la mitingul organizat în capitală

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că nu are „nicio legătură” cu persoanele care ar fi oferit bani pentru participarea la mitingul pe care l-a organizat alături de alte trei formațiuni – informații comunicate anterior de poliției. PSRM a catalogat datele despre remunerarea manifestanților drept „o provocare politică”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 26 iulie.

Acuzațiile lansate astăzi la adresa participanților la miting nu sunt altceva decât o provocare politică, menită să discrediteze un protest legitim al cetățenilor. PSRM declară oficial: nu avem nicio legătură cu persoanele care, potrivit unor informații, ar fi împărțit bani și considerăm acțiunile acestora o tentativă deliberată de a compromite mitingul și de a deturna atenția publică de la esența revendicărilor”, a declarat PSRM.

Totodată, formațiunea a solicitat organelor de drept să prezinte „informații complete” persoanele „reținute” și despre circumstanțele în care s-au produs faptele. Partidul a mai menționat că va iniția și o anchetă internă.

PSRM își reconfirmă angajamentul față de protestul pașnic și democratic. Vom continua să apărăm drepturile cetățenilor la libertatea de opinie și de întrunire, în pofida tentativelor evidente ale regimului de a transforma țara într-un stat polițienesc”, a adăugat partidul.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva formațiunii de guvernământ PAS. Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS” „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că cetățenii prezenți la miting ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. IGP a menționat că oamenii legii au documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani. IGP a mai precizat că atât cei care au oferit bani, cât și cei care i-au acceptat vor fi documentați.

Informațiile despre remunarare au fost însoțite de un videoclip în care un bărbat, aflat printre manifestanți, pare să ofere bani.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: