Noua conducere a Republicii Moldova urmărește în mod constant o politică externă echilibrată și este interesată de dezvoltarea legăturilor comerciale în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI). De asemenea, țara noastră își dorește o cooperare eficientă cu CSI în sectorul energetic. Declarațiile aparțin prim-ministrei Natalia Gavrilița și au fost făcute în cadrul ședinței Consiliului șefilor de stat ai CSI, din 15 octombrie.
„Suntem gata să furnizăm produse agricole competitive și de înaltă calitate, dar și produse industriale. Apreciem foarte mult oportunitățile oferite de zona de liber schimb CSI și am dori să vedem această zonă cu adevărat liberă – fără restricții comerciale, care, din păcate, au fost aplicate în ultimii ani la o serie de mărfuri moldovenești, principalele pentru exportatorii noștri”, a declarat Gavrilița.
Prim-ministra a accentuat faptul că Republica Moldova are un regim de liber schimb cu Uniunea Europeană, însă acest lucru nu este un obstacol pentru partenerii din CSI.
„Credem că acest lucru face ca țara noastră să devină mai atractivă pentru partenerii din CSI, inclusiv în ceea ce privește deschiderea de întreprinderi mixte, creșterea investițiilor și implementarea proiectelor reciproc avantajoase care vizează diferite piețe. Suntem încrezători că viitorul constă în deschiderea pentru integrare, conjugarea zonelor de liber schimb, în eliminarea barierelor și impedimentelor în calea circulației mărfurilor, serviciilor și oamenilor, în cooperarea deschisă și reciproc avantajoasă, care sporește bunăstarea cetățenilor și a țărilor noastre”, a mai spus Natalia Gavrilița.
Premierul a vorbit și despre criza energetică cu care se confruntă țara noastră.
„Republica Moldova este interesată de o cooperare eficientă în sectorul energetic și mizează pe soluționarea cât mai rapidă a problemei aprovizionării cu gaze naturale a țării noastre. Sunt sigură că abordarea propusă de noi va găsi înțelegere printre partenerii noștri”, a subliniat prim-ministra.
De menționat că Comunitatea Statelor Independente (CSI) a fost creată la 8 decembrie 1991, iar în acest an se împlinesc 30 de ani de la fondare. Conform planului, următoarea ședință a consiliului șefilor de state va avea loc în 2023, în țara noastră, la Comrat.