Parlamentul Republicii Moldova

Natalia Moloșag a fost numită în funcția de Avocat al Poporului de către majoritatea parlamentară

Natalia Moloșag a fost numită în funcția de Avocat al Poporului, pentru un mandat de șapte ani. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat cu votul a 57 de deputați. Tot în cadrul ședinței din 23 septembrie, Natalia Moloșag a depus jurământul.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a felicitat-o pe Natalia Moloșag cu ocazia numirii sale în funcția de Avocat al Poporului și i-a urat mult succes în activitatea sa. ”Vrem să vedem instituții funcționale. Asta este o șansă de a demonstra că instituția Avocatului Poporului este una funcțională, care poate să asigure respectarea drepturilor omului”, a menționat speakerul.

Natalia Moloșag este licențiată în drept și a fost premiată pentru inițiative în domeniul drepturilor omului în Gala premiilor ONU. Potrivit CV-ului, Natalia Moloșag are o pregătire teoretică și practică în domeniul drepturilor omului. În cei peste 15 ani de activitate, s-a dedicat acestui segment de activitate, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Pe lângă asta, Natalia Moloșag a contribuit la fundamentarea sistemului de asistență juridică garantată de stat.

Menționăm că 11 persoane au depus dosare la concursul de selectare a candidaților la funcția de Avocat al Poporului. Nouă dintre ele au fost admise la proba interviului. Cel mai mare punctaj au obținut Natalia Moloșag și Andrei Brighidin.

Potrivit legislației, candidatul la funcția de Avocat al Poporului trebuie să întrunească mai multe condiții, printre care vechimea în muncă de cel puțin zece ani și activitate notorie în domeniul apărării și promovării drepturilor omului. De asemenea, candidatul nu trebuie să aibă, în ultimii cinci ani, rezultate negative la testul de integritate profesională.

La data de 4 februarie 2021, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea privind încetarea mandatului Avocatului Poporului înainte de termen și a declarat vacantă funcția de Avocat al Poporului (Ombudsman), după decesul lui Mihail Cotorobai, din cauza infecției cu coronavirus.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

parlament.md

Grosu, despre intenția Olesei Stamate de a candida la parlamentare: „Gălăgie care nu trebuie să ne sustragă”

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, a comentat intenția deputatei neafiliate Olesea Stamate – exclusă anterior din PAS în urma scandalului privind legea amnistiei – de a participa la alegerile parlamentare din toamnă în calitate de candidat independent.

În cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova, Grosu a declarat că preocuparea sa principală este actuala echipă PAS.

„Sincer să vă spun, preocuparea mea principală este Partidul Acțiune și Solidaritate. Dumneavoastră ați spus foarte corect – a fost parte din echipă și cu asta e spus totul. Preocuparea mea este echipa PAS, echipa pe care noi am reușit să o atragem, oamenii de rezonanță, cu prestație publică foarte bună, care nu a lunecat de valori de pe parcursul pe care noi l-am setat, care nu caută scuze, nu inventează diferite piste greșite și false. Preocuparea mea e despre oamenii aceștia și parcursul european. În rest e fon, așa, gălăgie care nu trebuie să ne sustragă de la obiectivul nostru principal”, a subliniat Igor Grosu.

Amintim că deputata neafiliată Olesea Stamate a anunțat că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. Totodată, politiciana a comunicat că urmează să înceapă lucrul pentru constituirea unei noi formațiuni politice pro-europene. Precizările au fost făcute într-un mesaj video publicat pe 20 iulie.

Olesea Stamate a fost aleasă deputat în urma alegerilor parlamentare anticipate din 2021, pe lista Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS).

Pe 4 aprilie 2025, aceasta a fost exclusă din PAS. În aceeași zi, formațiunea i-a cerut să-și depună mandatul de deputat.

Decizia PAS a fost luată în contextul scandalului privind eliberarea mai multor condamnați pe viață, acuzați de crime grave. Formațiunea de guvernământ susține că, pe vremea când era președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate ar fi promovat amendamente la Legea amnistiei și Codul penal, care au permis eliberarea acestora. Deputata neagă acuzațiile și spune că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective. Ea propus crearea unei comisii parlamentare de anchetă, însă inițiativa a fost respinsă de majoritatea PAS.

Pe 16 aprilie, Stamate și-a anunțat retragerea din fracțiunea PAS. Ea a anunțat atunci că își va continua activitatea ca deputat, doar că neafiliat. Ulterior, parlamentara a declarat public că a contestat în instanță decizia PAS de a o exclude din partid.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: