Nemerenco îi răspunde lui Chicu: „Autosanitarele singure, fără personal, nu câștigă lupta cu coronavirusul”
Full Article 3 minutes read

Nemerenco îi răspunde lui Chicu: „Autosanitarele singure, fără personal, nu câștigă lupta cu coronavirusul”

Fostul ministru al Sănătății, Ala Nemerenco, susține că ambulanțele la care s-a referit premierul Ion Chicu nu au fost achiziționate pentru că procesul urma să se desfășoare în condiții obscure. Mai mult, într-un comentariu pentru NM, aceasta a remarcat că prim-ministrul ar trebuie să se preocupe acum de personalul medical și a dat drept exemplu substația sectorului Râșcani din capitală, unde jumătate din lucrători au fost infectați cu COVID-19. 

„E greu să comentezi declarațiile unui om de stat care vorbește în pilde. Despre acele ambulanțe s-a vorbit suficient în spațiul public ca să cunoască fiecare deja despre condițiile obscure ale desfășurării ei. Pe dl prim-ministru ar fi mai util să-l intereseze acum situația personalului medical de pe ambulanțe. Dacă o jumătate de an în urmă în substația sectorului Râșcani, mun. Chișinău, activau 9 echipe + 1 de rezervă, acum sunt doar 5 echipe cu doar 2 medici. Jumătate din colectiv este infectat și se află în carantină, iar cealalti nici nu sunt testați, pentru că riscul să fie și ei scoși de pe linie e mare. Dle prim-ministru, autosanitarele singure, fără personal, nu câștigă lupta cu coronavirusul. Chiar și acelea care vi-s dragi, fiindcă costă mai mult decât media pe piață. Aveți grijă de oameni. Și informați-vă câte autosanitare nu mai ies pe linie în Soroca și alte localități fiindcă a fost pus la pământ aproape tot personalul, aruncat în lupta fără echipamente”, a atras atenția fostul ministru al Sănătății.

Ala Nemerenco i-a transmis și un mesaj premierului Ion Chicu.

„Eu o să folosesc această ocazie și o să-i mulțumesc dlui prim-ministru că ei mai răsfoiesc prin propunerile și alertele mele și a altor cetățeni activi, țin cont de ele și își schimbă deciziile măcar în ceasul al 12”, a mai spus fostul ministru.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătății, numărul lucrătorilor medicali infectați cu COVID-19, pe cale comunitară, habituală sau la locul de muncă, a ajuns la cifra de 240: asistenți medicali – 82,  personal  medical auxiliar – 71,  medici -65,  felceri – 18,  farmaciști – 3, paramedici – 1.

Amintim că, în cadrul unui briefing din 6 aprilie, premierul Ion Chicu a acuzat-o pe fosta ministră a Sănătății că, prin deciziile sale, „a distrus practic sistemul medical în ultima perioadă”. Acesta susține că Ala Nemerenco ar fi sabotat achiziția a 170 de ambulanțe noi.

Comentariul șefului executivului a venit în pofida apelului din ajun a președintelui Igor Dodon, care a propus să fie introdus un „moratoriu pe discuțiile politice din societate”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: