ipn.md

Nereguli privind munca minorilor. Avocatul poporului pentru drepturile copilului solicită premierului revizuirea legislației muncii

Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, propune acordarea facilităților pentru agenții economici care creează locuri de muncă pentru copii și-i informează referitor la normele și standardele din domeniul muncii copilului. Propunerea se regăsește într-un aviz expediat prim-ministrului, Ion Chicu, publicat pe site-ul instituției. 

Avocatului Poporului se menționează că s-au constatat mai multe nereguli ce țin de aplicarea legislației care reglementează munca copiilor. Cea mai gravă constatare este lipsa unui mecanism statal eficient de control și supraveghere a respectării standardelor internaționale și naționale din domeniul protecției drepturilor copilului la muncă.  În opinia ombudsmanului, autoritățile de linie își realizează formal sarcinile, cu declin de competențe și indicând asupra imperfecțiunii legislației din domeniul de control.

Avocatul copilului propune dezvoltarea programelor de pregătire profesională a angajaților din instituțiile de control și supraveghere în domeniul muncii, axat pe specificul asigurării respectării dreptului la muncă a copilului.

Maia Bănărescu a mai propus prim-ministrului ca, în planul de acțiuni al Consiliului Național pentru Drepturile Copilului pentru 2020, printre alte chestiuni, să fie inclusă cea privind respectarea dreptului copilului de a fi protejat împotriva exploatării economice, împotriva implicării în orice muncă ce ar comporta riscuri sau ar împiedica educația, ar dăuna sănătății sau dezvoltării sale fizice, mentale, spirituale, morale sau sociale.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: