Nicu Popescu, despre prezența Moldovei în CSI: „La modul practic, eu beneficii nu văd”
Full Article 3 minutes read

Nicu Popescu, despre prezența Moldovei în CSI: „La modul practic, eu beneficii nu văd”

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, nu vede beneficii în aflarea R. Moldova în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI). În cadrul ediției din 14 decembrie a emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, oficialul moldovean a precizat că, la modul practic, Moldova nu face parte din această organizație nici din punct de vedere politic, nici economic.

Nicu Popescu a precizat că, momentan, relația Republicii Moldova cu Rusia se limitează la relațiile dintre cele două ministere de externe, precum și la activitățile ambasadelor.

Schimb de vizite, de delegații, participări comune la organizații internaționale nu au loc, mă refer și la CSI. Moldova nu participă la reuniunile acestei organizații”, a precizat Popescu.

Ministrul de Externe a precizat că există discuții interne cu privire la CSI.

„Această discuție încă nu a fost finalizată. Decizia finală de a participa sau de retragere dintr-o organizație internațională ține de Parlament. La modul practic, în CSI nu suntem prezenți. La modul economic, acum cu războiul din Ucraina, practic toate piețele sunt închise pentru absoluta majoritate a exportatorilor noștri. Peste 70% din comerțul nostru este cu UE. Diversificăm, căutăm noi piețe de desfacere pentru agricultori. La modul practic, R. Moldova nici economic, nici politic, nu mai face parte din acest spațiu”, a argumentat diplomatul.

La modul practic, eu beneficii nu văd”, a adăugat Nicu Popescu.

***

Recent, președinta Maia Sandu a declarat că ieșirea Republicii Moldova din CSI este un proces de durată. Șefa statului a explicat această situație prin faptul că relația țării noastre cu această organizație se bazează pe câteva sute de acorduri, multe dintre ele bilaterale și pe plan economic. Sandu a menționat că aceste acorduri sunt analizate în prezent, pentru a se vedea din care acorduri este posibilă retragerea și care ar urma să fie păstrate.

În luna mai 2022, președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că după finalizarea războiului declanșat de Rusia în Ucraina, conducerea R. Moldova va trebui să ia o decizie politică cu privire la statutul de membru al CSI. De altfel, el a spus că conducerea țării nu vede necesitatea participării la evenimentele Comunității.

În noiembrie 2022, premierul Natalia Gavrilița a declarat că Republica Moldova rămâne membră a CSI și plătește cotizațiile anuale. Prim-ministra a menționat că acum nu este momentul pentru „decizii pripite, care ar putea duce la o escaladare”. „Desfacerea acestor acorduri nu se face peste noapte”, a precizat șefa Guvernului.

Republica Moldova plătește anual 5,7 milioane de lei pentru calitatea de membru al CSI și 3,8 milioane către Adunarea interparlamentară a CSI.

Pe de altă parte, ex-președintele țării Igor Dodon a declarat într-un interviu pentru agenția pro-Kremlin TASS că R. Moldova „nu va supraviețui” fără colaborarea strânsă cu CSI, Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) și Rusia.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: