Starea de urgență
Măsurile suplimentare de carantină introduse în Moldova în perioada stării de urgență practic nu au afectat bisericile, grădinițele, comerțul și alte tipuri de afaceri. În schimb, au fost interzise plimbările în parcuri. NM prezintă într-un spot scurt, ce va fi permis și ce va fi interzis în perioada stării de urgență. Iar aici, noi am publicat lista completă a restricțiilor care vor fi aplicate.
Starea de urgență și banii
Pentru a susține populația și afacerile în perioada stării de urgență, liderul socialiștilor Igor Dodon a propus să se ia un împrumut de „10-15-20 miliarde de lei” de la Banca Națională. Această propunere a indignat foarte mult Banca Națională. Cei de la BNM au reamintit că legea interzice băncii centrale „să acorde orice asistență financiară statului și instituțiilor acestuia”. Dacă este nevoie foarte mare de bani, pot fi luate credite de la băncile comerciale, au subliniat responsabilii de la BNM.
Starea de urgență și alegerile
Iar în Găgăuzia a fost suspendată campania electorală privind alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei. Conform legii, alegerile nu pot fi organizate în condiții de stare de urgență.
Prin această prismă – a alegerilor și a dizolvării parlamentului – NM a decis să examineze situația privind instituirea stării de urgență. Majoritatea parlamentară a votat pentru starea de urgență a doua zi după ce Maia Sandu a anunțat despre decizia sa de a dizolva parlamentul. Însă în condiții de stare de urgență, acest lucru este interzis prin lege. În articolul «ЧП чтобы остаться» („Stare de urgență, pentru a rămâne”), NM a încercat să clarifice, cum două forțe opuse încearcă să-și ridice ratingurile „datorită” pandemiei și la ce s-ar putea aștepta țara noastră de la o nouă rundă de confruntări politice.
Coronavirus: sinteză
1380 de cazuri noi de coronavirus, inclusiv la 33 de lucrători medicali, s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 5864 de teste. Astfel, numărul total de cazuri de contaminare confirmate în țara noastră de la începutul epidemiei a ajuns până la 233 136. S-au vindecat 211 803 persoane, 5048 au decedat (45 – în ultimele 24 de ore). 16 285 de persoane bolnave continuă să se trateze, 323 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 64 – conectate la aparatele de respirație asistată.
Vaccinuri și vaccinare
Primăria municipiului Chișinău a anunțat că în prima zi de activitate a Centrului de vaccinare împotriva COVID din capitală s-au imunizat 150 de persoane din cele 200 planificate. Primăria speră că zilnic, în cadrul centrului se vor efectua până la 600 de vaccinări.
Moldova și Occidentul
Timp de două zile la rând, președintele Maia Sandu și premierul interimar Aureliu Ciocoi au avut întrevederi cu ambasadorul SUA și cel al UE. Joi, Sandu a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA, Dereck Hogan, iar Ciocoi – cu șeful Delegației UE, Peter Michalko. Vineri, aceștia s-au schimbat cu locul: Sandu s-a întâlnit cu Michalko, iar Ciocoi – cu Hogan. Potrivit informațiilor oficiale, și Sandu, și Ciocoi au discutat cu ambasadorii despre situația din Moldova, inclusiv cea politică, dar și despre achiziția de vaccinuri.
Platon și Ulanov
Denis Ulanov, deputat al Partidului „Șor”, a depus din nou mărturii în instanță în dosarul lui Veaceslav Platon. Unde s-au intersectat dosarele penale ale lui Ulanov și Platon, care martor a fost intimidat și prin ce se deosebește „procurorul Dmitrii” de „procurorul Elena”- aflați despre toate acestea din reportajul NM «Стояногло подтвердил, что я не бенефициар» („Stoianoglo a confirmat că eu nu sunt beneficiar”).
Procurorii și NM
Procurorul Vladislav Bobrov a încercat să conteste sentința care i-a fost anunțată în urma verificărilor efectuate anul trecut la Procuratura Anticorupție. Bobrov a fost unul dintre procurorii cărora Alexandr Stoianoglo le-a solicitat să demisioneze din proprie dorință. Însă Bobrov nu a demisionat. În articolul «NewsMaker как улика» („NewsMaker, ca probă”), NM a relatat, cum Bobrov nu a reușit să conteste sentința și să-l recuze pe Stoianoglo.
JusticeInside
În continuarea proiectului special «JusticeInside. Люди внутри системы» („JusticeInside. Oamenii din interiorul sistemului”), NM a oferit cuvântul Ingăi Furtună, membră a Consiliului Superior al Procurorilor. Într-un monolog de la persoana întâi, ea a povestit, de ce la procuratură nu e chiar atât de rău precum se afirmă mereu, dar și despre faptul dacă unei femei îi este greu să-și facă o carieră de procuror și ce lecții a oferit anul 2019 acestui sistem.
Medici, polițiști și meseriași
În Moldova se atestă o insuficiență acută de polițiști, lucrători medicali și meseriași. Însă Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă propune cele mai multe locuri vacante persoanelor cu studii medii și medii profesionale, precum și meseriașilor necalificați – circa 75 la sută din toate ofertele de muncă.