Electorală
2436 de observatori vor monitoriza modul în care se vor desfășura alegerile parlamentare din 11 iulie: 1800 dintre aceștia sunt din Moldova, 636 — din alte țări și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.
Candidați
Partidul Socialiștilor a solicitat Procuraturii Generale să verifice informația cu privire la «finanțarea externă ilegală» a Partidului PAS. Este vizată o publicație din NewEurope în care se menționează că UE și SUA au investit circa 56 milioane de euro pentru a asigura victoria PAS la alegerile parlamentare anticipate.
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a propus Partidului PAS să semneze un Angajament de Unitate și Integrare Europeană de a nu face alianțe în viitorul parlament cu nimeni altcineva decât cu AUR, întrucât aceste două partide au scopuri asemănătoare. De notat că toate sondajele de opinie realizate recent demonstrează că șansele AUR de a accede în parlament sunt aproape de zero.
Iar Partidul Național Liberal (PNL) și-a îndemnat simpatizanții să voteze la alegeri pentru Partidul DA. Potrivit afirmațiilor reprezentanților PNL, DA are un program electoral ambițios de a dezrădăcina corupția, iar deputații de la DA mențin mereu legătura cu cetățenii: «Acest lucru nu există în alte fracțiuni».
Chișinău
Ion Ceban, primarul capitalei, a comentat «potopul» din Chișinău provocat de ploile torențiale și a declarat că a fost inundat întregul oraș, nu doar strada Albișoara: «Tot orașul a fost sub apă și nu doar o stradă anumită. Parcurile la fel au fost inundate. Toate serviciile au lucrat. Nimeni nu poate prevedea astfel de calamități, iar aceste fenomene se produc nu doar la Chișinău, dar în toată țara și în toată lumea».
BAC
Anul acesta, în Moldova iarăși au fost susținute examenele de bacalaureat, acestea fiind anulate anul trecut din cauza epidemiei. De notat că rezultatele actualei sesiuni de BAC sunt mai bune decât cele dinaintea pandemiei, din anul 2019. Însă mai mulți profesori și absolvenți sunt nemulțumiți de examene. În articolul «БАК в пандемию» («BAC în pandemie»), NM a relatat, cu ce probleme s-au confruntat absolvenții la examene și dacă ar avea sens să fie anulate aceste examene.
Situația epidemiologică
70 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 5397 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 257 105 persoane. 250 042 dintre acestea s-au vindecat, 6200 au decedat (3 — în ultimele 24 de ore). 863 de persoane bolnave continuă să se trateze, 52 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 10 — conectate la aparatele de respirație asistată.
Imunizare
Doar 10 la sută din populația Moldovei și-au administrat ambele doze ale vaccinului împotriva coronavirusului în cele patru luni de imunizare. Ninel Revenco, coordonatoarea campaniei de imunizare, a comunicat într-un interviu pentru NM, de ce au scăzut ritmurile de imunizare, de ce în condiții de pandemie «nu trebuie s-o facem pe liberalii» și dacă sistemul de sănătate din Moldova este pregătit de întâlnirea cu tulpina «indiană» a coronavirusului.
Cei de la Ministerul Sănătății au anunțat că au elaborat un plan de restricții suplimentare care urmează să reducă riscurile de pătrundere a tulpinii «indiene» în țara noastră.
Ministerul Sănătății a mai comunicat că Moldova a semnat un contract cu producătorul de vaccin Pfizer/BioNTech pentru a achiziționa 700 mii de doze și că în decurs de o lună, în țara noastră vor fi livrate primele 200 mii de doze ale vaccinului.
Iar la Palatul Republicii din Chișinău se va desfășura, la 17 iulie, cea de-a doua etapă a maratonului imunizării cu Sputnik V. La maraton își vor putea administra a doua doză de Sputnik cei care s-au vaccinat cu prima doză în cadrul maratonului din 26 iunie.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 7 iulie
- La Pro TV vor avea loc noi dezbateri electorale.
- Se vor desfășura câteva dezbateri publice privind alegerile parlamentare.