gov.md

NM Espresso: cine luptă pentru funcția de Procuror General, de ce Recean și Spânu au plecat la Bruxelles și de ce locuitorii satului Ișnovăț nu mănâncă iepuri

Justiţie

După ce concursul pentru desemnarea unui nou procuror general, anunțat la sfârșitul anului trecut, a eșuat cu scandal, Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat un nou concurs. Acesta se va desfășura cu participarea acelorași principali concurenți, dar cu reguli modificate. NM a relatat despre cariera, veniturile și proprietățile candidaților, precum și despre noile reguli, care, potrivit Consiliului Procurorilor, ar trebui să elimine manipularea notelor și să se evite compromiterea competiției. Citiți mai multe în materialul lui Alexandr Nugmanov.

Între timp, Consiliul Superior al Magistraturii a admis spre examinare dosarul a șase candidați pentru funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Directorul de program din cadrul Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, a fost exclus din concurs pentru că nu a depus la timp toate documentele necesare. Gribincea intenționează să ceară revizuirea acestei decizii dat fiind faptul că după părerea lui, «recenziile» sunt o reminiscență birocratică din trecut la care trebuie de renunțat«.

Comisia Vetting a început verificarea procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție. Lista angajaților care fac obiectul verificării va fi furnizată comisiei de către Consiliul Superior al Procurorilor.

Procuratura Anticorupție a contestat achitarea fostului premier Vladimir Filat în dosarul de spălare a banilor în proporții deosebit de mari.

Moldova și UE

Delegația Republicii Moldova condusă de premierul Dorin Recean s-a deplasat la Bruxelles, unde a participat la cea de-a opta ședință a Consiliului de Asociere Moldova-UE. S-a discutat despre pregătirile pentru procesul de negocieri, organizarea primei conferințe interguvernamentale și mecanismele naționale de coordonare a negocierilor privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Dorin Recean a spus că până în 2025 Moldova va fi interconectată la piața europeană de energie electrică, deși în urmă cu trei-patru ani acest lucru părea imposibil. În același timp, el a menționat că Moldova dorește «nu doar să beneficieze [de pe urma UE], ci și să contribuie la securitatea comună».

În plus, Dorin Recean și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, au semnat la Bruxelles un acord de parteneriat pentru securitate și apărare. Borrell a menționat că Moldova este prima țară care a semnat un astfel de acord cu UE. Acest parteneriat ar trebui să consolideze reziliența țării și să ne permită să abordăm în comun provocările de securitate, să optimizăm colaborarea și să explorăm noi domenii de cooperare.”

Recean, Alaiba, Spânu și alți miniștri s-au întâlnit cu comisarul european pentru afaceri economice și financiare, Paolo Gentiloni. Recean a spus că autoritățile moldovenești «doresc să dezvolte un model economic axat pe digitalizare, inovare, eficiență energetică, economie verde și un mediu de afaceri previzibil».

Educaţie

Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Învățământ din Moldova a declarat că directorul unei școli din raionul Drochia, care a fost găsit strangulat în sala de sport a școlii, a fost victimă a unor atacuri în ultimii doi ani. Sindicatele au propus modificări ale legislației care ar împiedica repetarea unor astfel de cazuri.

Iar ministrul Dan Perciun a propus modificări la Codul Penal, care să prevadă pedepse pentru accesul neautorizat în instituțiile de învățământ și insultarea profesorilor.

Ministerul Educației a propus și modificarea regulamentului de susținere a examenului pentru permisul de conducere. Unul dintre amendamente prevede ca timpul petrecut în ambuteiaje să nu fie considerat ca și parte a examenului practic.

Găgăuzia

Instanța de judecată a declarat nelegală și a anulat decizia Comitetului Executiv al Găgăuziei privind achitarea unor suplimente la pensie. Este vorba despre promisiunea politicianului fugar Ilan Șor de a plăti fiecărui pensionar din Găgăuzia și din raioanele Orhei și Taraclia câte o mie de lei «supliment la pensie».

Micul business

În satul Ișnovăț, raionul Criuleni, la 40 km de Chișinău, locuiește familia Soltanici, care deține o mică fermă de iepuri. În materialul «I-am crescut — îmi pare rău să-i mănânc» NM relatează povestea unei familii și hobby-ul familiei, care a început cu un iepure cadou și care a devenit o mică afacere. Aceasta este și o poveste despre viața din Moldova, ca o alegere conștientă de a investi în locul în care te-ai născut.

Victoriile noastre

Câinele din Moldova, Fifa, a câștigat titlul de campion al României la Expoziția canină Bucovina, care a avut loc în orașul românesc Suceava.

LGBTQ+

Anul acesta tradiționalul festival LGBTQ Pride va avea loc în perioada 11-16 iunie. Sloganul ales a fost «Impozite de la noi, legi de la stat». Organizatorii explică astfel: «Până acum, comunitatea LGBTQ a oferit statului, dar nu a primit nimic în schimb».


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: