Andei Mardari / NewsMaker

NM Espresso: cum a ajuns Sandu printre „visători”, în ce condiții a fost eliberat Stoianoglo și cu ce Rusia a fost amenințată de UE

Poporul

Câți locuitori din Moldova consideră căsătoria ca fiind una dintre valorile de bază? Câți copii își doresc să aibă și cum se protejează? De fapt, unde fac cunoștință moldovenii și sunt oare mulțumiți de modul lor de viață? NM a scrie despre rezultatele studiului „Generații și Gen”, realizat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație.

Șeful statului

Publicația americană „Politico” a inclus-o pe Maia Sandu în ratingul anual „28 cele mai influente persoane din Europa”. Președintele Moldovei s-a clasat pe locul șase în categoria „visătorilor”. Topul este divizat în trei categorii: „făcătorii/împlinitorii”, „visătorii”, „perturbatorii/controversații”.

Sandu a participat la „Summitul pentru democrație” virtual organizat de Joe Biden, președintele SUA. Șeful statului s-a adresat către participanții summitului cu un mesaj în care a vorbit despre fragilitatea democrației și necesitatea consolidării acesteia.

Premierul

Chișinău și București urmează să semneze un nou acord privind asistența financiară nerambursabilă de 100 milioane de euro din partea României. Anunțul a fost făcut de premierul Natalia Gavrilița după întrevederea de la București cu omologul său român Nicolae Ciucă. Acest acord va înlocui documentul similar care a fost semnat acum zece ani și care a expirat. Din cele 100 milioane de euro prevăzute de acest acord, Moldova a primit 32 milioane de euro.

Speakerul

Autoritățile speră că noua componență a Consiliului Audiovizualului va combate în mod eficient propaganda internă și cea externă. Principala sursă a acesteia din urmă este Rusia, consideră speakerul parlamentului Igor Grosu. Potrivit afirmațiilor sale, Uniunea Europeană a promis că va sprijini Moldova în această luptă.

UE

Iar cei din UE au declarat că Rusia încearcă „să intimideze noul guvern al Moldovei prin manipulările cu gazele naturale”. Bruxelles a amenințat că va extinde sancțiunile împotriva Rusiei dacă aceasta va continua să facă presiune asupra vecinilor Uniunii Europene.

Ombudsmanul

Avocatul Poporului Natalia Moloșag s-a răzgândit să demisioneze și a cerut anularea cererii sale cu privire la demisie. Cu toate acestea, parlamentul a concediat-o. Și a anunțat concurs pentru postul vacant.

Stoianoglo

Curtea de Apel l-a eliberat pe Alexandr Stoianoglo din arestul la domiciliu, dar cu condiția controlului judiciar. Stoianoglo a fost ținut în arest la domiciliu mai mult de două luni, iar înainte de aceasta – trei zile în izolator. La ieșirea din sala de  ședințe, Stoianoglo a menționat pentru NM, de ce este nemulțumit de decizia judecătorilor, ce îl deranjează în procedura de evaluare a performanțelor sale și unde va pleca după eliberare. Despre toate acestea – în articolul «Я до сих пор не понимаю, что нарушил» („Până acum, nu înțeleg, ce am încălcat”).

Istorii

Istoria violonistei Alexandra Conunova din Moldova, care acum o lună, la aeroport, a rămas fără vioara Guadagnini care îi aparține pe drept, nu se urnește nicicum din loc. Într-un interviu pentru NM, care va fi publicat astăzi, violonista ne-a povestit despre abuzurile și batjocura procuraturii, care nu poate explica, ce se întâmplă, de fapt.

O altă istorie este despre două surori – Dașa și Sașa (numele au fost modificate). În presă, acestea au fost numite „surorile Mowgly”. Tinerele suferă de autism. După decesul mamei și al bunicii, acestea riscă să rămână fără supraveghere. NM a relatat, cum apartamentul lor s-a transformat într-o locuință pentru gândaci, de ce cele două surori au fost plasate într-o clinică de psihiatrie și de ce autoritățile nu pot nicidecum să hotărască soarta tinerelor.

Situația epidemiologică

549 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la șase lucrători medicali. Ministerul Sănătății a comunicat și despre 22 de persoane răpuse de Covid, două dintre acestea au decedat în ultimele 24 de ore, celelalte – mai devreme, dar nu au fost incluse în statistica generală.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 10 decembrie

Va avea loc ședința Curții de Conturi.

Procuratura va susține o conferință de presă în „dosarul viorii”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Ministrul Bolea, reacție la nemulțumirile transportatorilor: „Mai mult decât să iubim banii, să iubim oamenii”

Vicepremierul și ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a declarat că „nu există problema aceasta legată de persoanele cu necesități speciale”, comentând nemulțumirile transportatorilor exprimate de APOTA. Aceștia susțineau că operatorii de transport sunt obligați să adapteze toate vehiculele pentru transportul persoanelor cu necesități speciale. Potrivit ministrului, agenții economici trebuiau să informeze „dacă există măcar o mașină în parcul lor care ar putea prelua pasageri cu necesități speciale”. Ministrul a mai spus că totul „nu este despre negocieri, ci despre oameni”. „Mai mult decât să iubim banii, trebuie să iubim oamenii”, a declarat oficialul, adăugând că pe 1 iulie va avea loc o discuție cu transportatorii.

La emisiunea „În context” de la Moldova 1, Bolea a fost întrebat dacă a purtat discuții cu reprezentanții APOTA, care au decis să protesteze. În continuare, prezentatorul TV i-a comunicat ministrului că transportatorii nu acceptă monitorizarea prin GPS, nici vânzarea biletelor prin sistemul informațional e-bilet, întâmpină dificultăți în adaptarea mașinilor pentru persoanele cu necesități speciale și solicită un alt mod de calcul al tarifelor.

„În primul rând vreau să vă spun că nu există problema aceasta legată de persoanele cu necesități speciale. (…) Deci, agenții economici trebuiau să informeze dacă există măcar o mașină în parcul lor, pe o rută, care ar putea prelua pasageri cu necesități speciale. (…) În general, totul este nu despre negocieri. Totul este despre oameni. (…) Dacă noi astăzi, în Republica Moldova, nu avem niciun microbuz care ar putea prelua o persoană cu necesități speciale, dumneavoastră considerați că este normal? (…) Noi trebuie să creăm condiții de inclusivitate socială pentru toți cetățenii din Republica Moldova. (…) Trebuie să avem un grad de empatie. Mai mult decât să iubim banii, să iubim oamenii”, a declarat oficialul.

Referitor la monitorizarea prin GPS și sistemul informațional e-bilet, ministrul a spus: „Nici nu a intrat în vigoare. Mâine (nota red. pe 1 iulie) avem discuții cu ei. Nu a fost votat încă în ședințele Guvernului, nu a intrat în vigoare nimic. O să începem discuții publice în privința GPS-ului, să vedem care sunt problemele și care trebuie să fie perioada de implementare pentru acest nou proiect de lege”.

Întrebat dacă nemulțumirile transportatorilor sunt justificate, Bolea a răspuns: „O să vedem mâine (nota red. pe 1 iulie), pentru că au fost discuții cred că ani în șir despre… o să ne întâlnim mâine și o să vedem despre ce este vorba în general”.

Menționăm că pe 1 iulie, președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, va participa la emisiunea NM „Есть вопросы”.

***

Pe 24 iunie, reprezentanții APOTA au acuzat Ministerul Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA) de inacțiune, dar și presupuse abuzuri și scheme de corupție. APOTA a transmis un apel public, în care a avertizat că lipsa metodologiei tarifare, impunerea sistemelor electronice e-GPS și e-Bilet, precum și obligația de adaptare a tuturor vehiculelor pentru persoanele cu dizabilități pun în pericol activitatea transportatorilor. Aceștia au amenințat, atunci, cu proteste, dacă autoritățile nu vor ține cont de nemulțumirile lor.

În reacție, Guvernul a transmis că a luat act de solicitarea publică și a adăugat că soluționarea problemelor ține de competența Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. „MIDR are ușile deschise”, a declarat purtătorul de cuvânt Daniel Vodă. În ceea ce privește acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție, Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

La două zile după ce au amenințat cu proteste, reprezentanții APOTA au decis să iasă în stradă. Asociația a anunțat organizarea a trei manifestații în capitală: prima în Piața Marii Adunări Naționale, a doua în fața sediului Misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova, iar a treia – în fața Agenției Naționale Transport Auto (ANTA). Președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, a anunțat că primul protest al transportatorilor din cele trei planificate va avea loc în data de 9 iulie.

Transportatorii insistă pe trei revendicări principale: aprobarea imediată de către Guvern și publicarea metodologiei de calcul a tarifelor pentru serviciile regulate de transport pasageri; retrimiterea spre elaborare a proiectului MIDR nr. 1125/2024, care prevede implementarea sistemelor electronice de tip e-bilet și e-GPS; retragerea scrisorilor emise de ANTA prin care operatorii de transport sunt obligați să adapteze toate vehiculele pentru transportul persoanelor cu dizabilități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: