NM Espresso: cum a ajuns Sandu printre „visători”, în ce condiții a fost eliberat Stoianoglo și cu ce Rusia a fost amenințată de UE
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: cum a ajuns Sandu printre „visători”, în ce condiții a fost eliberat Stoianoglo și cu ce Rusia a fost amenințată de UE

Poporul

Câți locuitori din Moldova consideră căsătoria ca fiind una dintre valorile de bază? Câți copii își doresc să aibă și cum se protejează? De fapt, unde fac cunoștință moldovenii și sunt oare mulțumiți de modul lor de viață? NM a scrie despre rezultatele studiului „Generații și Gen”, realizat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație.

Șeful statului

Publicația americană „Politico” a inclus-o pe Maia Sandu în ratingul anual „28 cele mai influente persoane din Europa”. Președintele Moldovei s-a clasat pe locul șase în categoria „visătorilor”. Topul este divizat în trei categorii: „făcătorii/împlinitorii”, „visătorii”, „perturbatorii/controversații”.

Sandu a participat la „Summitul pentru democrație” virtual organizat de Joe Biden, președintele SUA. Șeful statului s-a adresat către participanții summitului cu un mesaj în care a vorbit despre fragilitatea democrației și necesitatea consolidării acesteia.

Premierul

Chișinău și București urmează să semneze un nou acord privind asistența financiară nerambursabilă de 100 milioane de euro din partea României. Anunțul a fost făcut de premierul Natalia Gavrilița după întrevederea de la București cu omologul său român Nicolae Ciucă. Acest acord va înlocui documentul similar care a fost semnat acum zece ani și care a expirat. Din cele 100 milioane de euro prevăzute de acest acord, Moldova a primit 32 milioane de euro.

Speakerul

Autoritățile speră că noua componență a Consiliului Audiovizualului va combate în mod eficient propaganda internă și cea externă. Principala sursă a acesteia din urmă este Rusia, consideră speakerul parlamentului Igor Grosu. Potrivit afirmațiilor sale, Uniunea Europeană a promis că va sprijini Moldova în această luptă.

UE

Iar cei din UE au declarat că Rusia încearcă „să intimideze noul guvern al Moldovei prin manipulările cu gazele naturale”. Bruxelles a amenințat că va extinde sancțiunile împotriva Rusiei dacă aceasta va continua să facă presiune asupra vecinilor Uniunii Europene.

Ombudsmanul

Avocatul Poporului Natalia Moloșag s-a răzgândit să demisioneze și a cerut anularea cererii sale cu privire la demisie. Cu toate acestea, parlamentul a concediat-o. Și a anunțat concurs pentru postul vacant.

Stoianoglo

Curtea de Apel l-a eliberat pe Alexandr Stoianoglo din arestul la domiciliu, dar cu condiția controlului judiciar. Stoianoglo a fost ținut în arest la domiciliu mai mult de două luni, iar înainte de aceasta – trei zile în izolator. La ieșirea din sala de  ședințe, Stoianoglo a menționat pentru NM, de ce este nemulțumit de decizia judecătorilor, ce îl deranjează în procedura de evaluare a performanțelor sale și unde va pleca după eliberare. Despre toate acestea – în articolul «Я до сих пор не понимаю, что нарушил» („Până acum, nu înțeleg, ce am încălcat”).

Istorii

Istoria violonistei Alexandra Conunova din Moldova, care acum o lună, la aeroport, a rămas fără vioara Guadagnini care îi aparține pe drept, nu se urnește nicicum din loc. Într-un interviu pentru NM, care va fi publicat astăzi, violonista ne-a povestit despre abuzurile și batjocura procuraturii, care nu poate explica, ce se întâmplă, de fapt.

O altă istorie este despre două surori – Dașa și Sașa (numele au fost modificate). În presă, acestea au fost numite „surorile Mowgly”. Tinerele suferă de autism. După decesul mamei și al bunicii, acestea riscă să rămână fără supraveghere. NM a relatat, cum apartamentul lor s-a transformat într-o locuință pentru gândaci, de ce cele două surori au fost plasate într-o clinică de psihiatrie și de ce autoritățile nu pot nicidecum să hotărască soarta tinerelor.

Situația epidemiologică

549 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la șase lucrători medicali. Ministerul Sănătății a comunicat și despre 22 de persoane răpuse de Covid, două dintre acestea au decedat în ultimele 24 de ore, celelalte – mai devreme, dar nu au fost incluse în statistica generală.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 10 decembrie

Va avea loc ședința Curții de Conturi.

Procuratura va susține o conferință de presă în „dosarul viorii”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: