NM Espresso: cum Aeroportul Chișinău «s-a blocat» între Habarovsk și Londra, despre ce a povestit Cosovan după ce a ieșit din închisoare și cum se gătesc «Balabushki» poloneze

Banii: răspunsul premierului României pentru Dodon

Premierul României, Ludovic Orban a negat declarațiile președintelui Igor Dodon precum că Bucureștiul a refuzat să finanțeze proiectele de infrastructură din Moldova. Orban a declarat că nu a primit asemenea cereri din partea autorităților Moldovei.

Aeroportul Chișinău: undeva între Habarovsk și Londra

Dezbaterile publice pe marginea subiectului ce ține de trecerea Aeroportului Chișinău în mâinile miliardarului rus nu dispar. Premierul Ion Chicu a reamintit că și inițial, aeroportul a fost dat în concesiune unui investitor rus (oficial). Iar astăzi, potrivit lui Chicu, cei care acum șase ani l-au adus pe acest «investitor rus, pentru a jefui poporul moldovenesc prin taxe, luptă contra rușilor». Citat: «Ați crezut că Habarovsk este o suburbie a Londrei?».

Directorul companiei concesionare, Boris Salov a răspuns la declarația lui Dodon precum că aeroportul a fost readus în mâinile lui Ilan Șor, care se află în spatele noului «investitor» al aeroportului. «Cel care afirmă acest lucru, trebuie să prezinte dovezi», a declarat Salov.

Iar cei de la Agenția Proprietății Publice au declarat că schimbarea proprietarului companiei concesionare a aeroportului nu va afecta interesele naționale.

Justiția: se întâmplă ceva, dar ce?

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat proiectul de amendamente la Constituție, propus de Ministerul Justiției. Proiectul îi lipsește pe judecători de «imunitatea absolută». Deci, împotriva judecătorilor care sunt bănuiți de corupție, ar putea fi pornită urmărirea penală fără acordul CSM. Nu toți membrii CSM au fost de acord cu aceasta.

Instanța de judecată l-a achitat pe procurorul Lilian Cociu care a fost învinuit de atragerea intenționată la răspundere penală a unei persoane nevinovate. Acesta din urmă a stat cinci ani la închisoare pentru un omor pe care nu l-a săvârșit. Cociu a revenit în funcția sa, la procuratura Chișinău.

Curtea Supremă de Justiție a transmis spre reexaminare dosarul lui Veaceslav Platon, în care el este învinuit de escrocherie în compania de asigurări «Moldasig».

Business sau închisoare: ce a povestit Cosovan pentru NM

Businessmanul Serghei Cosovan s-a aflat în arest mai mult de doi ani. În acest timp, el și-a pierdut afacerea și sănătatea. Într-un interviu acordat pentru NM, Cosovan a comunicat, cine, în opinia sa, stă în spatele dosarului său penal, de ce a apărut un asemenea interes față de piața «Curcubeu» pe care el o administra și de ce, la penitenciar, el se plimba «în cușcă», nu a beneficiat de tratament și a fost lipsit de întâlnirile cu soția sa.

Chișinău: cine are nevoie de «războiul» cu gheretele

Primăria a stopat demontarea în masă a gheretelor care comercializează țigări. Însă a anunțat că după inventarierea tuturor gheretelor, va continua să elimine de pe străzile orașului tarabele, chioșcurile și cabinele, lăsându-le doar pe cele care vând ziare și cafea. NM a încercat să afle dacă nu cumva sunt interesele cuiva în acest «război» cu gheretele.

Proiect video NM: Felul întâi — ciorba poloneză cu balabushki

În noul proiect video, noi dorim să vă relatăm despre bucătăria popoarelor din Moldova. Și nu doar să vă povestim, ci și să gătim împreună cu reprezentanții acestor popoare bucatele lor naționale. Ediția întâi e despre bucătăria poloneză. Gătim împreună în ajunul Crăciunului catolic vechile bucate poloneze — ciorbă cu balabushki și «umplutură cu carne de porc».

Brazii: ce cumpărăm? 

Viu sau artificial — această dilemă din ajunul sărbătorilor de iarnă se complică astăzi prin remușcări ce țin de ecologie. NM a decis să analizeze, ce fel de brazi se vând în piețele, cât de mult dăunează mediului tăierile masive ale acestor coniferi în ajunul sărbătorilor de iarnă și de ce brazii în ghiveci pier imediat după plantarea lor în pământ.

Și despre ceea ce va fi mâine, 26 decembrie

  • Consiliul Superior al Procurorilor se va întruni în ședință.
  • Comisia pentru economie a Consiliului Municipal Chișinău va examina proiectul bugetului municipiului pentru anul 2020. În aceeași zi, și Consiliul Municipal va examina proiectul în prima lectură.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Cartea Victoriei Furtună, despre „Moldova Mare”, confiscată de poliție înainte de lansare. Ce spun autoritățile

Lidera Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, a declarat că polițiștii din Chișinău au confiscat 50 de exemplare ale unei cărți pe care a scris-o împreună cu scriitorul Iurie Răilean. Potrivit unui comunicat de presă transmis de către politiciană, acest lucru s-a întâmplat în ajunul lansării programate pentru 12 iulie.

Furtună susține că polițiștii au acționat în baza unei sesizări din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), care ar fi considerat conținutul cărții drept „o amenințare la adresa securității naționale”. De asemenea, politiciana afirmă că poliția a confiscat și automobilul în care se aflau cărțile.

50 de exemplare ale cărții – o colecție de eseuri și fotografii despre istoria, tradițiile, personalitățile remarcabile și obiectivele deosebite ale Republicii Moldova – au fost ridicate de reprezentanții Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, în baza unei sesizări venite din partea Serviciului de Informații și
Securitate, care a calificat această publicație artistică drept o amenințare la adresa securității naționale și o sursă de destabilizare publică în masă. În plus, poliția a confiscat automobilul în care se aflau cărțile. Albumul monografic „Moldova Mare” a fost editat cu respectarea tuturor prevederilor legale aplicabile publicațiilor cu caracter artistic. Cartea a trecut prin toate procedurile necesare pentru autorizarea tipăririi și a obținut toate avizele necesare pentru publicare
”, a declarat Furtună.

Solicitat de NewsMaker, serviciul de presă al Poliției a precizat că „acțiunile sunt în cadrul legal, în baza constatărilor autorităților competente”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Pe 18 martie, Victoria Furtună a devenit lider de partid. Aceasta a preluat conducerea Partidului Moldova Mare. Ea a declarat atunci că pledează pentru neutralitatea statului nostru, precum și „restabilirea limbii moldovenești”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: